Gieren worden vaak gezien als akelige beesten. Maar gieren verdienen deze slechte reputatie helemaal niet. Ze staan aan de top van de voedselketen als natuurlijke opruimploeg. Dankzij hun dieet van kadavers voorkomen ze de verspreiding van ziekten die worden veroorzaakt door het wegrotten van dode dieren.

diclofenac
Lammergier | Foto: Francesco Veronesi/Wikimedia

In de jaren ’90 heeft het gebruik van diclofenac bij vee ervoor gezorgd dat 99 procent van de gieren in het Indische subcontinent is uitgestorven. De populaties herstellen zich langzaam weer in India, Pakistan, Nepal en Iran maar de groep is nog lang niet zo groot als eerder. In de afgelopen 30 jaar is ook het aantal gieren in West-Afrika, buiten de beschermde gebieden, met 95 procent gedaald. Dit zou ook in Europa kunnen gebeuren.

Niet alleen gieren
De Europese gieren worden bedreigd door het giftige diclofenac, een (dier)geneesmiddel dat veilig is voor mensen en vee maar dodelijk is voor roofvogels. In feite is diclofenac er zelfs verantwoordelijk voor dat de gieren uitsterven in Azië. Niet alleen de gieren hebben last van dit middel; de dodelijke werking van het beruchte middel is ook geconstateerd bij andere grote roofvogels, waaronder de wereldwijd bedreigde Spaanse keizerarend.

diclofenac
Spaanse keizerarend | Foto: Ministerio de Medio Ambiente/Wikimedia

Gieren ruimen niet alleen kadavers op, ze helpen ook veehouders door de velden op te ruimen en ze besparen ons het verbranden van duizenden tonnen overleden dieren per jaar. Deze gratis schoonmaakdienst zorgt ervoor dat er honderdduizenden tonnen CO2-uitstoot per jaar worden bespaard. Hartstikke nuttig dus die gieren.

Er zijn nog niet genoeg onderzoeken gedaan naar de werking van diclofenac op andere soorten aaseters. Maar wel is onderzocht dat er jaarlijks zo’n 6000 gieren overlijden door diclofenac. Dit zou betekenen dat de populatie binnen 10 jaar gedaald is met 70 procent.

diclofenac
Gieren in de vlucht | Foto: Pixabay

Alternatieven
Het verbieden van diclofenac zal geen negatieve effecten hebben op de gezondheid van vee of de inkomsten van de veehouders. Er zijn even effectieve geneesmiddelen op de markt die veilig zijn voor gieren en ongeveer hetzelfde kosten.

Petitie
Wil jij ook dat diclofenac als diergeneesmiddel verboden wordt? Teken dan hier de petitie!

Bron: Ban vet diclofenac ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen