Met nog maar veertig soortgenoten is de Javaanse neushoorn op het punt van uitsterven beland. President Yudhoyono heeft dit jaar uitgeropen tot Internationaal jaar van de Neushoorn om het tij voor de Javaanse neushoorn en zijn vier verwante neushoornsoorten te keren.

Javaanse neushoorn
Javaanse neushoorn ©Mary Plige

Er leven op de wereld vijf soorten neushoorns en alle vijf zijn ernstig bedreigd. De Javaanse is mogelijk wel de meest bedreigde soort met nog maar veertig exemplaren.

Tot twee jaar terug waren er nog twee populaties, tot de laatste van de kleine neushoorn in Vietnam gestroopt werd. Nu komt deze soort slechts nog voor in het Ujung Kulon Nationaal Park in Indonesië.

Hoewel de toestand zorgwekkend is, lijkt er een lichtpuntje. De populatie is in het afgelopen jaar gestegen, zelfs boven de verwachting uit die de Javan Rhino Conservation Working Group had gesteld.

“Bescherming heeft zin, want als de neushoorn met rust wordt gelaten en voldoende leefgebied heeft, plant het dier zich makkelijk voort”, aldus het WNF en dat lijkt hier het geval te zijn.

Verborgen camera’s lieten zien dat er momenteel 35 gezonde dieren in het park struinen in gezelschap van jonge aanwas. Omdat er in de afgelopen tien jaar slechts veertien geboortes van Javaanse neushoorns gedocumenteerd zijn, leverden de nieuwe camerabeelden zeer welkom nieuws op.

Javaanse neushoorn verborgen camera
Javaanse neushoorn verborgen camera

In Ujung Kulon gebruikt het CWG een holistische aanpak waarin zowel de dieren als de mensen die hun habitat delen, worden meegenomen. Naast dat het CWG een veilig gebied wil creëren waarin de dieren zich rustig kunnen voortplanten, richt de werkgroep zich ook op voorlichting en ontwikkelingsprojecten voor de lokale bevolking om een alternatief te bieden voor stroperij.

Het WNF ziet ondanks de inzet van de werkgroep nog wel een acute dreiging voor de kleine populatie neushoorns.

“Er hoeft maar een ziekte uit te breken, of de Krakatau vulkaan vlak voor de kust komt tot leven, of er spoelt een tsunami over het park – en we zijn een unieke soort kwijt.”

Aldus Johan van de Gronden, directeur van het WNF.

De afgelopen tien jaar verdween naast de Vietnamese populatie ook de laatste westerse zwarte neushoorn van Kameroen. De witte neushoorns in Centraal-Afrika dreigt ook zeer binnenkort het onderspit te delven.

Hieronder opnames van Javaanse neushoorns gemaakt met verborgen camera’s

Bron ©PiepVandaag.nl Barry Wijnandts