Amerikaans undercoveronderzoek heeft bewijs van extreme dierenmishandeling en frauduleuze praktijken blootgelegd, waarbij ‘reguliere’ koeien op een Texaanse veemarkt worden omgelabeld tot ‘biologische’ koeien. Een onderzoek van 8 weken op de veemarkt leverde schokkende beelden op van sadistische dierenmishandeling. Volgens de onderzoekers zijn de omstandigheden op de veemarkt tevens een voedingsbodem voor de volgende pandemie.

Dierenmishandeling en fraude op veemarkt VS
Kreupele koe wordt al schuimbekkend mishandeld om door te lopen | Foto: screenshot video SEED Investigations/YouTube

De in Amerika en Brazilië gevestigde ngo ‘Strategies for Ethical and Environmental Development’ (Seed) deed 8 weken undercover onderzoek bij de veemarkt ‘Erath County Dairy Sales’ (ECDS) in Texas, tussen januari en maart dit jaar. De ontluisterende videobeelden werden vorige week donderdag vrijgegeven.

Geweld

Bij de veemarkt in Texas worden koeien van zuivelbedrijven uit het hele land gekocht en doorverkocht aan de vleesindustrie. Elk jaar verlaten 2 tot 4 miljoen jonge, afgeschreven koeien de zuivelindustrie om geslacht te worden voor vlees. Een koe kan gemakkelijk 15 -20 jaar oud worden, maar in de zuivelindustrie is het met een jaar of 3-5 met haar gedaan. Als ze letterlijk uitgemolken is, gaat ze op transport en wordt op de veemarkt verhandeld en uiteindelijk geslacht. Op de veemarkt gaat het er niet zachtzinnig aan toe, zo blijkt uit de undercoverbeelden.

Dierenmishandeling en fraude op veemarkt VS
Koe wordt hard getrapt | Foto: screenshot video SEED Investigations/YouTube

De dieren leggen duizenden kilometers af, vaak onder vreselijke omstandigheden. Met te veel dieren in een transportwagen, komen koeien geregeld al dood aan op de veemarkt, zo legde Seed vast op beeld. Vaak kwamen koeien al zo ziek of gewond aan op de locatie, dat ze binnen een paar uur stierven of ter plekke moesten worden geëuthanaseerd. Als dat laatste al gebeurde, want op de beelden is te zien hoe stervende koeien aan hun lot worden overgelaten en hun laatste momenten beleven tussen gestorven dieren op de zogenaamde ‘dodenstapel’. Op de schokkende beelden zie je ook een zieke, schuimbekkende melkkoe op de grond liggen en meerdere keren elektrische stoten krijgen van een medewerker van de veemarkt.

Het went nooit. Let op, zeer schokkende beelden:
.

De volgende pandemie

Op de veemarkt staan de zieke, gewonde en stervende koeien tussen de gezonde koeien. Seed benadrukt dat dit omstandigheden zijn waarbij ziekten zich snel kunnen verspreiden. Ook het gebrek aan voedsel en water én het geweld tegen de dieren op de veemarkt zijn van invloed op de gezondheid van de koeien. Volgens experts kan de de intensieve veehouderij dan ook de volgende pandemie veroorzaken.

Dierenmishandeling en fraude op veemarkt VS
Een voedingsbodem voor de volgende pandemie | Foto: screenshot video SEED Investigations/YouTube

Fraude op de veemarkt

In het filmpje vertelt een van de medewerkers van de veemarkt dat koeien van buiten de staat Texas binnenkomen en het terrein verlaten als Texas-koe. De oormerken die de koeien dragen bevatten een uniek nummer en zo is de historie van de koe en haar eventuele ziekteverleden traceerbaar. De tags zijn verplicht vanuit de overheid.

Seed zag tijdens het 8 weken-durende onderzoek dat oormerken van ‘reguliere’ koeien illegaal werden verwijderd. Zo wordt de historie van de koe uitgewist en kan de koe worden doorgelabeld als ‘biologische’ koe “from Texas” en wordt er flink meer aan de koe verdiend. Als de oorsprong wordt uitgewist is het onmogelijk te achterhalen welke ziekten de koe misschien bij haar draagt en of de koe echt biologisch gehouden is of niet. De consument wordt op deze manier een leugen voorgeschoteld.

Dierenmishandeling en fraude op veemarkt VS
Kreupel gedwongen te lopen | Foto: screenshot video Animal Legal Defence Fund/YouTube

Kelsey Eberly, een advocaat van dierenrechtenorganisatie Animal Legal Defense Fund (ALDF) in Californië, was niet al te verbaasd over de oormerkenfraude:

“We hebben dit al eerder gezien. Deze praktijken zijn meer gewoon dan je verwacht, vooral omdat de prijs voor biologisch vlees en zuivel zoveel hoger ligt.”

Advocaat Eberly is op dit moment verwikkeld in een rechtszaak tegen zuivelboerderij Dick Van Dam in Californië, die wordt beschuldigd van systematische mishandeling van melkkoeien en hun kalfjes. Ook hier liegen de beelden er niet om, zo blijkt uit de eveneens schokkende undercoverbeelden verkregen door dierenwelzijnsorganisatie Animal Outlook. Er lijkt zelfs een mate van sadisme in het spel te zijn:
.

.
Een woordvoerder van Seed zegt dat het Ministerie van Landbouw heeft bevestigd dat het de beschuldigingen van dierenmishandeling op de Texaanse veemarkt onderzoekt.

Zuivel en vlees gaan hand in hand

Volgens Seed realiseren veel mensen zich niet dat zuivel direct verband houdt met geweld tegen dieren, namelijk tegen moederkoeien en hun kalfjes. De zuivelindustrie gaat hand in hand met de vleesindustrie. Een (meer) plantaardig menu is volgens hen de oplossing van het voorkomen van veel dierenleed.

Een (meer) plantaardig menu voorkomt veel dierenleed | Foto: screenshot video Animal Legal Defence Fund/YouTube

Bronnen:

©AnimalsToday.nl