Konijnen staan nog steeds bovenaan het lijstje van slechtst behandelde, meest verwaarloosde en minst begrepen huisdieren. Hoe komt dat toch? Stichting Konijnenbelangen zet de meest voorkomende redenen op een rij.

Konijnen worden beschouwd als makkelijke huisdieren, die weinig ruimte en zorg nodig hebben. Het zijn de minst begrepen en meest verwaarloosde huisdieren |©Angelique Lagarde/Animals Today

1. Er wordt te weinig tijd besteed aan de konijnen.

Niet genoeg bezig zijn met je konijn is een grote fout. Want totdat een konijn leert om je te vertrouwen, en je als een vriend te zien in plaats van een roofdier, zal hij op zijn hoede blijven voor je. Hij zal je ontwijken en voor je wegkruipen als dat kan. Pas weer tevoorschijn komen als je weg bent. Onzichtbaar konijn…
Sommige mensen accepteren dat een konijn gewoon zo is en bestempelen het dier als onvriendelijk en saai. Droevig genoeg steken ze dan geen tijd in hun konijn, dus er wordt geen contact gelegd en er wordt geen vriendschap gesloten en het konijn blijft schuw, afstandelijk en nerveus. Vervolgens wordt er niet veel meer naar het dier omgekeken.Terwijl het heel anders kan. Als je een beetje moeite doet en een konijn leert om je te vertrouwen, wordt hij compleet anders – grappig, vaak aanhankelijk, vermakelijk en ook ondeugend.

2. Men realiseert zich niet dat een kleine kooi of een klein hok wreed is.

Veel mensen denken nog steeds dat het okay is om konijnen in kleine kooien/hokken te houden (zoals gebeurde in de Victoriaanse tijd, toen konijnen uitsluitend als voedsel gehouden werden). Er wordt abusievelijk gedacht dat konijnen het best fijn vinden om lange tijd (soms zelfs voor altijd) solitair in een klein kooitje of hokje te wonen. Maar opgesloten in een klein kooitje of hokje vervelen konijnen zich en worden stil en depressief, omdat ze geen kant op kunnen en niets kunnen doen. En dan worden ze geclassificeerd als saaie dieren.

3. Men wil dat het konijn zich aanpast aan de behoefte van de mens.

Mensen willen een konijn dat gemakkelijker in de omgang is dan het konijn dat ze hebben, en alles toelaat. “Zo’n braaf konijn als dat van de buren bijvoorbeeld”. Men realiseert zich niet dat elk konijn een eigen karakter heeft, en dat elk konijn daarom anders is. Een konijn is geen wegwerpding omdat het toevallig een ander karakter heeft dan het konijn van de buren.

huisdieren
Elk konijn heeft een eigen karakter | ©Angelique Lagarde/Animals Today

4. Het konijn verzet zich tegen knuffelen en wordt dan bestempeld als ‘vals kreng’.

Mensen beseffen niet dat een konijn eerst vertrouwen moet hebben, voordat hij het fijn vindt om aangeraakt te worden. Van nature beschouwt een konijn de mens als een roofdier, omdat het dier onderaan de voedselketen staat. De meeste konijnen haten het om gepakt en opgetild te worden en ze zullen OF krabben en bijten OF uit angst helemaal bevriezen. Nog steeds wordt onvoldoende beseft dat de beste manier om met konijnen om te gaan is om ze NIET op te pakken.

5. Konijnen hebben geen rechten.

Het is een feit dat er nog steeds geen wettelijke regels zijn op het gebied van konijnenwelzijn, hierdoor hebben mensen vaak geen idee wat ze verkeerd doen. Goede regelgeving is nodig.

6. “Oh, het is maar een konijn.”

Konijnen worden niet serieus genomen zoals katten en honden en worden droevig genoeg daarom niet op waarde geschat. Mensen realiseren zich niet dat konijnen net zoveel persoonlijkheid hebben en ook net zoveel emoties kennen.

7. Konijnen worden te gemakkelijk gekocht en verkocht.

Er zijn geen richtlijnen of wetten voor het kopen of verkopen van een konijn. Veel mensen kopen een konijn in een impuls voor zichzelf of als cadeautje, zonder eerst hun huiswerk te doen om te weten hoe je voor een konijn moet zorgen. Helaas realiseren velen zich pas NA de aankoop dat een konijn niet bij ze past, en lozen het dier dan net zo makkelijk als ze het aanschaften. Een vicieuze cirkel die ermee eindigt dat het konijn daar ernstig onder lijdt.

8. Konijnen blaffen of janken niet.

Het is erg moeilijk om te weten of een konijn pijn heeft of ongelukkig is, omdat het dier geen geluiden maakt zoals een kat of een hond. Ongelukkigerwijze wordt trauma daarom vaak genegeerd. Als konijnen zouden blaffen of janken uit ellende en frustratie, dan zou het in veel tuinen een herrie van jewelste zijn, met al die luid protesterende, eenzame konijnen in kleine, benauwde hokjes.

huisdieren
Konijnen moeten gecastreerd worden | ©Angelique Lagarde/Animals Today

9. Men beseft niet dat konijnen gecastreerd moeten worden.

Konijnen moeten om meer redenen gecastreerd worden dan om nestjes te voorkomen. Zodra konijnen geslachtsrijp worden, beginnen hun hormonen te razen en dit kan hun persoonlijkheid veranderen. De meeste konijnen zullen gaan sproeien, hun zindelijkheidstraining vergeten en vervelend gedrag gaan vertonen. Veel mensen realiseren zich dan niet dat de dingen zullen kalmeren en weer normaal worden als het konijn gecastreerd wordt. Droevig genoeg zullen velen hun konijn in deze periode gewoon op de een of andere manier lozen.

10. Men denkt dat konijnen makkelijke en goedkope huisdieren zijn.

Er wordt voor de aanschaf niet bedacht hoe je op een goede manier voor een konijn moet zorgen. Automatisch wordt aangenomen dat een konijn maar heel weinig nodig heeft, en men meent niets verkeerd te doen wat de verzorging betreft. Er wordt niet bedacht dat een konijn makkelijk 10 jaar kan worden, veel ruimte en aandacht nodig heeft, gezien moet worden als lid van het gezin en een dure dierenarts nodig kan hebben.

11. Veel mensen realiseren zich niet dat een konijn een konijnenmaatje nodig heeft.

Konijnen zijn groepsdieren en zijn dan ook niet geschikt om alleen te houden. Ze worden pas echt gelukkig als ze een maatje hebben. Is jouw konijn alleen? Neem dan eens contact op met een konijnenopvang voor een koppelsessie. Je doet er je huisdier een groot plezier mee.

Het is hoog tijd dat de dingen beter worden voor deze prachtige, lieve, grappige, verbazingwekkende bundeltjes onschuld. We hopen dat iedereen zich gaat realiseren hoe speciaal konijnen werkelijk zijn en wat een geweldige vriendjes en gezinsleden ze kunnen zijn.

Maryo van den Berg, Stichting KonijnenBelangen