Het Canadese Lagerhuis heeft ingestemd met een wet die een einde maakt aan het in het wild vangen en in gevangenschap houden van dolfijnen en andere walvisachtigen, zoals orka’s. Tevens wordt het verboden om met de dieren te fokken. De wet gaat gelden voor ‘nieuwe’ dieren, waarmee voor een uitsterfbeleid van dolfinaria in Canada is gekozen.

dolfinaria in Canada
Er komt een einde aan dolfinaria in Canada | Foto: publiek domein

Na invoering van de wet, die al sinds 2015 op de plank lag maar volgens betrokkenen ‘door conservatieve senatoren werd tegengehouden in de Senaat’, is alleen nog wetenschappelijk onderzoek toegestaan en het redden van dolfijnen en walvisachtigen in nood. De wet is uiteindelijk aangenomen omdat er garanties zijn toegevoegd die de rechten van de inheemse bevolking garanderen. Leider van de Groene Partij in Canada, Elizabeth May:

“De Canadezen zijn duidelijk geweest: ze willen een einde aan de wrede praktijk van dolfijnen en walvissen gevangenschap.”

Circus met depressieve wilde dieren

Kort samengevat zijn dolfinaria volstrekt ongeschikte omgevingen voor dolfijnen en orka’s, omdat de bassins veel te klein zijn voor dieren die gewend zijn aan een zee of oceaan waarin ze alle vrijheid hebben om honderden, of zelfs duizenden kilometers te zwemmen. Veel van deze dieren in gevangenschap raken gestrest en depressief, terwijl ze circuskunstjes moeten doen voor het publiek. Om de show te garanderen worden de dolfijnen en orka’s hongerig gehouden, zodat ze alles doen voor de beloning met een visje.

Een dolfinarium is daarmee niets anders dan een circus met wilde dieren, die verboden zijn in Nederland. Maar om onbegrijpelijke redenen wordt er voor het Dolfinarium in Harderwijk nog altijd een uitzondering gemaakt.

dolfinaria in Canada
Net als voor dolfinaria in Canada is het slechts een kwestie van tijd eer het Dolfinarium in Harderwijk de deuren sluit | Foto: Animals Today

Dolfinariumvrij Nederland is verheugd over deze vooruitgang in Canada en hoopt dat Nederland snel volgt. Woordvoerder Alex Romijn:

“Steeds meer mensen vinden het niet juist om intelligente, sociale dieren als dolfijnen op te sluiten in dolfinaria met enorme beperkingen. Onlangs gaf ook de minister voor Dierenwelzijn van België aan dat er geen nieuwe dieren meer bij zouden moeten komen in het Belgische dolfinarium en voorstander te zijn van het verdwijnen van dolfinaria.”

Eerder verboden ook India, Costa Rica, Bolivia, Chili, Kroatië, Slovenië, Zwitserland en Hongarije dolfinaria.

Petitie

Dolfinariumvrij Nederland lanceerde onlangs een petitie om de overheid op te roepen het einde in te luiden van het Dolfinarium in Nederland. De petitie wordt uiteindelijk aangeboden aan de politiek om zo de druk te verhogen vanuit de Tweede Kamer maatregelen te nemen die leiden tot sluiting.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.