De geplande slachting van 1.250 nijlpaarden in Zambia lijkt niet door te gaan. Onder het mom van een ‘noodzakelijke ruiming’ wilde de Zambiaanse overheid in samenwerking met trofeejachtorganisaties miljoenen verdienen met het doden van nijlpaarden in Luangwa Valley. Maar onder internationale druk lijkt de overheid het plan nu stop te zetten, zo bericht de Britse dierenrechtenorganisatie Born Free.

Zambia
Slachting ruim duizend nijlpaarden Zambia lijkt van de baan | Foto: publiek domein

Trofeejachtorganisaties en rijke jagers stonden te trappelen om deze door de overheid gesteunde slachting uit te voeren, die de overheid miljoenen euro’s zou opleveren. Maar nu lijken deze verwoestende plannen van de overheid van de baan. Door internationale druk van Born Free en vele andere partijen lijkt de Zambiaanse overheid gezwicht. Ze heeft zich teruggetrokken uit de deal met trofeejachtorganisatie Mabwe Adventure, die in 2016 het contract voor deze slacht sloot.

Zambia heeft geen goede reden

Vanaf het begin heeft onder meer Born Free tegen de slachting campagne gevoerd, omdat er door de overheid geen goede reden werd gegeven voor de zogenaamde noodzakelijke ‘ruiming’. Vanaf het begin was het een commerciële onderneming vermomd als wildlife ‘management’. Will Travers van Born Free zegt in een eerder nieuwsbericht dat de Zambiaanse overheid niet consistent was in de opgave van redenen voor deze slachting:

“De rechtvaardiging voor deze slachting staat al vanaf het begin op drijfzand. In eerste instantie was de slachting nodig om een uitbraak van miltvuur te voorkomen. Daarna was het noodzakelijk, omdat de waterstand in de Luangwa River gevaarlijk laag was. En later omdat er te veel nijlpaarden zouden zijn. Maar niet een van deze redenen blijft overeind bij onderzoek.”

Zambia laat trofeejagers ruim duizend nijlpaarden afschieten


Eerder dit jaar stelde een woordvoerder van de overheid in Zambia dat er langs de Luangwa River 13.000 nijlpaarden méér leven dan waar capaciteit voor is. Ze stelde dat de zogenaamde overpopulatie ‘flinke schade aanbrengt aan de rivierbanken en de bestendigheid van de rivier bedreigt’. Volgens Travers waren uitspraken als deze rampzalig voor de nijlpaarden:

“Als deze slachting doorgaat, dan wordt het idee gevoed dat er te veel nijlpaarden zouden zijn. En dat is niet het geval. Het leven van de nijlpaarden staat op het spel om de zakken te vullen van jachtorganisaties en overheidsambtenaren.”

Zambia
Foto: publiek domein

Fabel

Dat er te veel nijlpaarden zouden zijn, is een fabel. Nijlpaarden worden steeds meer bedreigd door trofeejagers, stropers en wildlife handel. Er zijn nog ongeveer 130.000 nijlpaarden in het wild en ze staan als ‘kwetsbaar’ op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Mark Jones van Born Free naar aanleiding van het nieuws dat de overheid het plan voor de slacht terugtrekt:

“We roepen de Zambiaanse overheid op aan de media te bevestigen dat de nijlpaardslachting in Luangwa Valley echt van de baan is. We staan ook klaar om samen te werken met Zambiaanse autoriteiten aan een vruchtbare en vredelievende toekomst tussen Zambia’s wildlife en de bevolking.”

De lokale bevolking in Luangwa heeft bevestigd aan Born Free dat dat ze benaderd zijn door de eigenaar van Mabwe Adventures, die hen informeerde over het stopzetten van de “ruiming” van nijlpaarden door internationale druk en kritiek vanuit de lokale community.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.