In Kameroen is voor het eerst in de geschiedenis een campagne gestart om wilde dieren te beschermen. De campagne is gelanceerd in de kustplaats Limbe en zal de komende tijd verder worden uitgerold.

bewustwordingscampagne
Kameroen is een thuis voor vele wilde diersoorten. Met de campagne #ProtectWildlife worden inwoners van Kameroen betrokken bij het beschermen van wilde dieren  ©Pandrillus/ Limbe Wildlife Centre

Klein Afrika

Gorilla’s, chimpansees, bosolifanten, schubdieren en bultrugwalvissen. Kameroen is de thuisbasis van enkele van de meest bedreigde en unieke dieren van onze planeet. Door haar enorme diversiteit in natuur – je vindt er regenwouden, savannen, zandstranden en vulkanen – en wilde dieren wordt Kameroen ook wel “klein Afrika’ genoemd. Van de oorspronkelijk natuur is echter nog maar een fractie over.

bewustwordingscampagne
©Pandrillus/ Limbe Wildlife Centre

De regenwouden van westelijk Afrika, waar een derde van de mensapen van Afrika leeft, is een van de meeste bedreigde natuurgebieden op aarde, voornamelijk door houtkap, uitbreiding van bewoning, landbouw en stroperij. Van het regenwoud is nog maar 14 procent over. De huidige sociaal-politieke crisis in het land maakt de situatie nog ingewikkelder.

bewustwordingscampagne
©Pandrillus/ Limbe Wildlife Centre

Nu handelen is noodzakelijk

Guillaume Le Flohic, directeur van Pandrillus Cameroon en manager van het Limbe Wildlife Center:

“Als we nu niet handelen, zullen onze kinderen alleen onze dieren in geschiedenisboeken zien en zal hun culturele en natuurlijke erfgoed voorgoed verloren zijn.”

Daarom lanceerde de nationale natuurbeschermingsorganisatie Pandrillus Cameroon in samenwerking met diverse andere partijen en met steun van een hoge overheidsfunctionaris, de eerste campagne in de geschiedenis van Kameroen om de natuur te beschermen. De campagne heeft tot doel om inwoners, politici, bedrijven oftewel zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de dringende noodzaak om de natuur te beschermen.

bewustwordingscampagne
©Pandrillus/ Limbe Wildlife Centre

Guillaume:

“De planeet bevindt zich middenin de zesde massa-uitsterving van dieren en planten, wat betekent dat we onze flora en fauna in een ongekende snelheid verliezen als gevolg van menselijk handelen. In 2010 werden het Noordwest-Afrikaanse jachtluipaard en de Afrikaanse wilde hond uitgestorven verklaard in Kameroen, gevolgd door de Westelijke Zwarte Neushoorn in 2011. Verschillende soorten zullen verloren gaan als mensen blijven jagen op hun slagtanden, hun schubben, hun vlees en hun woongebied vervuilen met plastic of de bossen kappen om plaats te maken voor industriële landbouw. Er is nog steeds een kans om de wilde dieren van Kameroen te redden – en daarmee ook de mensheid – als we nu echt samen gaan handelen.”

#ProtectWildlife

bewustwordingscampagne
©Pandrillus/ Limbe Wildlife Centre

De campagne ging spectaculair van start met een serie billboards in de kuststad Limbe. Het is de eerste fase van de campagne waarin alle Kameroenezen worden opgeroepen om samen trots te zijn hun natuur met de slogan ‘Together, we must protect Wildlife’.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
©Animals Today Rowena Facee Schaeffer