Hoewel de winter in Nederland door klimaatverandering steeds milder wordt, blijven de kou en wisselende weersomstandigheden van het winterseizoen een uitdaging voor onze huisdieren. In dit artikel lees je meer over wat je als dierenliefhebber kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw dieren goed beschermd zijn tegen de vrieskou.

de winter
Hoe huisdieren te beschermen in de winter | Foto: publiek domein

Hoewel katten over het algemeen een redelijk goede weerstand hebben tegen kou, kun je ze het beste naar binnen halen wanneer het onder de 10 graden is. Met name oudere katten, kittens en katten met bepaalde gezondheidsaandoeningen lopen een verhoogd risico op onderkoeling. Wanneer je katten wel naar buiten laat, zorg er dan voor dat ze altijd naar binnen kunnen via een kattenluikje.

Huisdieren in de winter

Huisdieren die veel buiten zijn, hebben in de winter een stuk meer voedsel nodig omdat het warm houden van het lichaam energie kost. Controleer regelmatig de waterbak van je huisdier om er zeker van te zijn dat het water vers en niet bevroren is. Gebruik plastic voer- en waterbakjes; bij lage temperaturen kan de tong van je huisdier aan metaal blijven plakken en vastvriezen.

Zorg ook voor extra drinkmogelijkheden in huis. Wanneer het vriest hebben dieren minder opties om buiten hun dorst te lessen, wat katten bijvoorbeeld normaal gesproken graag doen, waardoor het extra belangrijk is dat er binnen genoeg vers water te vinden is.

Jasje voor de winter

Tegenwoordig krijgen de meeste honden geen echte wintervacht meer, omdat het in huis altijd een aangename temperatuur is. Gelukkig vormt dit over het algemeen geen probleem. Honden weten zichzelf in de winter namelijk goed warm te houden door actief te blijven. Dunbehaarde rassen hebben mogelijk wel extra bescherming nodig tegen de kou, denk hierbij aan bijvoorbeeld windhonden, boxers, dobermanns, en bullterriërs. Wanneer het kouder is dan 10 graden kun je deze honden het beste een jasje aandoen. Ook kleine of jonge honden kun je het beste aankleden. Zelfs tijdens korte wandelingen kan dit nodig zijn, omdat zij zich met hun kortere pootjes dichter bij de koude grond begeven.

de winter
Een trui voor de koude winter | Foto: publiek domein

Wat ook heel belangrijk is: laat je hond nooit op het ijs. Honden zijn een stuk zwaarder dan katten, kunnen niet inschatten hoe dik het ijs is en zakken er snel doorheen. Meestal kunnen ze hier zelf niet meer uit komen. Ook kunnen ze zelfs direct onder het ijs verdwijnen en in paniek raken. Als het ijs wél dik genoeg is, kunnen honden alsnog snel uitglijden en verwoningen oplopen.

Verwijder giftige stoffen

Steenzout en andere chemicaliën die vaak gebruikt worden om sneeuw en ijs te smelten, kunnen de voetzooltjes van je huisdier irriteren, of zelfs zorgen voor een zoutvergiftiging. Veeg daarom altijd alle poten af met een vochtige handdoek voordat je huisdier eraan likt, ook na een korte wandeling. Als je huisdier steenzout binnenkrijgt, bel dan onmiddellijk een dierenarts.

Ook heel belangrijk in de winter: antivries is een dodelijk gif, maar het heeft een zoete smaak die dieren en kinderen kan aantrekken. Ruim eventueel gemorst antivriesmiddel onmiddellijk op en houd het, net als alle huishoudchemicaliën, buiten bereik van dier en kind. Koelvloeistoffen en antivries op basis van propyleenglycol zijn minder giftig voor huisdieren, in het wild levende dieren en familie.

Een stuk minder zorgwekkend, maar toch goed om op te letten, is dat sommige honden het lekker vinden om sneeuw te eten. Kijk hier mee uit. Als honden sneeuw eten kunnen ze namelijk maag- en darmklachten krijgen.

Let op het wegrijden met de auto

In de winter zijn auto’s een van de vele gevaren voor kleine dieren. Warme motoren van geparkeerde auto’s trekken katten en kleine dieren aan die onder de auto kunnen kruipen. Om te voorkomen dat je verstopte dieren verwondt, kun je het beste op de motorkap slaan om ze weg te jagen voordat je de motor start.

de winter
Sneeuwpret in de winter | Foto: publiek domein

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee