De koala is de grootste slaper van het dierenrijk met zo’n 20 uur slaap per dag. Ze slapen vaak hoog in een boom en verplaatsen zich meestal na zonsondergang. Omdat de dieren vaak opgaan in de omgeving en weinig bewegen, zijn ze voor mensen moeilijk te zien. Sinds 2015 worden er bij de bescherming van de dieren drones ingezet om de koala’s met infraroodcamera’s te lokaliseren, bijvoorbeeld bij bosbranden. De Universiteit van Queensland komt nu ook met een oplossing voor dit probleem: speurhonden.

koala's
Foto: Pixabay

De koala komt voor in de oostelijke staten van Australië en is een bedreigde diersoort. In 2013 waarschuwde het WNF voor de gevaren van bosbranden voor koala’s. Door de klimaatverandering en de opwarming van de aarde nemen de bosbranden door de extreme hitte en droogte toe. Ook PiepVandaag berichtte over de gevolgen van de klimaatverandering voor het leefgebied van de koala en over de trieste gevolgen van bosbranden.

Dreigingen
Het opsporen van koala’s is vooral van belang bij dreigingen als bosbranden en het kappen van bossen. Veel koala’s raken hierbij gewond of vinden de dood, omdat ze bij brand hoog in de boom klimmen en daar brandwonden oplopen of verhongeren.

Honden hebben zich al op meerdere vlakken bewezen als het op het opsporen van wilde dieren aankomt. Honden zijn efficiënter, nauwkeuriger en objectiever dan de menselijke speurder. Honden kunnen wilde dieren opsporen door een geurspoor te volgen en hebben daarbij geen zicht op het dier nodig en geen last van dicht gebladerte of struikgewassen.

Voetsporen
De Universiteit van Queensland is bezig met het opzetten van een speciaal programma voor wildspeurhonden onder de naam Detection Dogs for Conservation. De universiteit werkt hierin samen met IFAW, die gaan helpen met de rekrutering en training van de koala-speurhonden. Dit is het eerste project in zijn soort in Australië. IFAW heeft al ervaring in een soortgelijk project in de VS. De winnende kandidaat uit het programma zal zich niet alleen richten op het opsporen aan de hand van uitwerpselen, maar nauwkeuriger op het opsporen van de koala’s zelf. De hond zal in de voetsporen treden van de eerste succesvolle koala-speurhond Maya.

De ideale speurhond
De zoektocht naar de speurhonden wordt geleid door oud politiehondentrainer Sarah Fyffe. De beste speurhonden zijn vaak geen huisdieren en worden voor dit programma uit het asiel gehaald. Op die manier worden er niet alleen wilde dieren gered, maar krijgen deze honden ook een nieuwe kans. Om die ene geschikte kandidaat te vinden moeten er eerst wel een stuk of tien honden worden getest en getraind. Ook voor de afvallers zal voor een nieuwe liefdevol thuis gezocht worden. Momenteel is Sarah opzoek naar geschikte kandidaten voor het trainingsprogramma en speurt ze verschillende asielen en opvangcentra af.

Rekruten
Er zijn op dit moment al drie geschikte kandidaten gevonden door het team van IFAW. Archie is ongeveer 18 maanden oud en afkomstig uit een asiel in Cootamundra in New South Wales. Hij werd in het asiel ondergebracht nadat hij als zwerfhond van de straat was gehaald. Aangenomen wordt dat hij een Duitse staande korthaar is. Archie is enorm balgericht, gedraagt zich uitstekend tegenover andere honden en is zachtaardig en tolerant naar mensen. Toen Archie voor het eerst in het asiel arriveerde, begroette hij de medewerkers met een enthousiaste lik over het gezicht. Hij mist wat zelfvertrouwen en heeft veel persoonlijke bevestiging van het team nodig. Zijn favoriete bezigheid is zwemmen in stuwmeren.

Billy
Billy is een 18 maanden oude labrador en border collie-kruising die door zijn vorige eigenaren is afgestaan. Billy blaakt van het zelfvertrouwen en vertoont veelbelovende eigenschappen voor een koalaspeurhond. Hij kauwt graag op schoenen en is inmiddels al aan zijn achtste paar toe. Zijn favoriete tijdverdrijf is spelen in zijn zwembad of met de tuinslang.

Billy Jean
Billy Jean is een eenjarige Kelpie-kruising, afkomstig uit een asiel in Sydney. Met haar enorme oren is ze een prachtige verschijning en van alle honden is zij de grootste ballengek. Haar bijzondere talent is het opgraven van wormen!

Op het blog van IFAW zullen de komende tijd berichten geplaatst worden over de vorderingen van de honden.

Speurhonden behoeden koala’s voor gevaar. In Australië is een uniek project gestart; honden worden er getraind om koala’…

Geplaatst door International Fund for Animal Welfare – IFAW NL op zaterdag 5 maart 2016

 

Bronnen: IFAW, drones.nl, WNF ©PiepVandaag Laura Polderman