Net als mensen kunnen ook huisdieren suikerziekte krijgen. Veel baasjes zijn zich hier niet van bewust, maar geschat wordt dat 1 op de 200 Nederlandse katten en 1 op de 500 honden deze aandoening hebben.

suikerziekte
Wees alert op symptomen van suikerziekte bij je huisdier | Foto: Mariposa Veterinary/Flickr

Het kan zomaar zijn dat je hond of kat een overmatige dorst heeft en veel moet urineren. Ook is het mogelijk dat het dier zonder aanwijsbare reden gewicht verliest, terwijl het verder een goede eetlust heeft. In een later stadium kan er glaucoom optreden; een vorm van staar waarbij er een blauw waas over het oog komt te liggen. In deze fase kan het dier ook flauwtes krijgen. De kans is dan groot dat het dier suikerziekte (diabetes) heeft. Daarbij gaat er iets mis met de verwerking van suikers door het lichaam.

Overgewicht
In totaal zijn er 4 soorten van diabetes, waarvan bijvoorbeeld honden er 3 kunnen krijgen (type 1: insulinetekort – komt het meest voor, type 3: het lichaam reageert minder goed op insuline waardoor de alvleesklier te hard moet werken en uitgeput raakt bij de aanmaak van insuline, type 4: zwangerschapsdiabetes, veroorzaakt door het hormoon progesteron).

Er zijn dus meerdere oorzaken aan te wijzen die leiden tot suikerziekte, maar vaak ontstaat diabetes door overgewicht. Ook ziekten kunnen leiden tot een beschadigde alvleesklier, of medicijnen die de aanmaak van insuline verminderen. Suikerziekte kan ook een erfelijke aandoening zijn.

Test
Suikerziekte is niet te genezen, maar wanneer er bijtijds een diagnose gesteld wordt is de aandoening goed beheersbaar. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je er snel bij bent zodra het dier symptomen van de ziekte vertoont. Ga dan meteen naar de dierenarts, want onbehandelde diabetes kan leiden tot de dood!

Bij twijfel is er een speciale test te doen die je hier kunt vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van insuline-injecties vlak na de maaltijd. Om de ziekte te voorkomen is het afvallen van te zware dieren van het grootste belang. Bij vrouwelijke dieren is het belangrijk om ze te laten castreren (verwijderen van de eierstokken) zodat het zwangerschapshormoon progesteron niet meer wordt aangemaakt.

Wie er op tijd bij is kan eraan bijdragen dat het dier nog een lang en gelukkig leven kan leiden.

Bronnen: Stichting Dierenlot, LICG ©PiepVandaag.nl Bart van Riel