Er komt vooralsnog geen extra dolfinarium bij Blackbeard’s Cay op de Bahama’s. Het hooggerechtshof heeft alle voorlopige vergunningen ingetrokken van Blue Illusions, dat vorig jaar al dolfijnen over had laten komen vanuit Honduras. Lokale milieuorganisatie reEarth spande met hulp van Dolphin and Whale Conservation een rechtszaak aan tegen de vierde faciliteit op de Bahama’s waar men met dolfijnen zou kunnen zwemmen en heeft hiermee een kleine overwinning behaald in de strijd tegen het houden van walvisachtigen in gevangenschap voor amusement.

bahama's
©Corbis

In juli 2013 importeerde Blue Illusions acht dolfijnen uit Honduras, die sindsdien in ondermaatse zeeverblijven worden gehuisvest. Het hooggerechtshof oordeelde dat de autoriteiten illegaal toestemming gaven voor de voortijdige ontwikkeling van de faciliteit zonder gedegen planning en inachtneming van de Marine Mammal Protection Act. Nog belangrijker is dat het hof de legaliteit van import van dolfijnen voor doeleinden anders dan onderzoek, dat valt binnen de wetgeving ter bescherming van zeezoogdieren, in twijfel trekt. Dit kan op termijn gevolgen hebben voor andere bedrijven op de Bahama’s die dolfijnen in gevangenschap houden. Minimaal 70 dolfijnen leven momenteel in dolfinaria op de Bahama’s.

De dolfijnen die gebruikt zouden worden bij Blackbeard’s Cay komen uit Honduras. Of ze uit het wild zijn gevangen of in gevangenschap zijn gefokt is niet duidelijk, maar de kans dat getrainde dolfijnen uit andere dolfinaria gevangen zijn bij Taiji (Japan), de Solomon Eilanden of Cuba is groot. Uitbreiding van dolfinaria leidt tot meer dolfijnvangst, daarom is het zo belangrijk dat de regering van de Bahama’s de legitimiteit van het importeren van dolfijnen in twijfel trekt. Voor de acht betreffende dolfijnen zal het vonnis helaas niet veel verbeteren; het is nog niet duidelijk wat er met ze gebeurt. Het is mogelijk dat ze teruggaan naar Honduras, of naar een ander dolfinarium op de Bahama’s. De beste optie is dat ze naar een zeereservaat worden overgebracht.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde