In de kelder van het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren (België) is een kleine populatie Afrikaanse spinnen ontdekt. Het gaat om de spinnensoort Oecobius amboseli, die nog nooit eerder in België is waargenomen.  Wetenschappers Arnaud Henrard en Rudy Jocqué maakten de ontdekking.

Oecobius amboseli spin
Foto: J.Lissner/Pavouci.cz

De Oecobius amboseli komt van oorsprong uit Oost-Afrika en werd onlangs ook al in Denemarken en Nederland waargenomen. Hij behoort behoort tot de spinnenfamilie van de Oecobiidae, ook wel muurspinnen of spiraleerspinnen genoemd. De spin is vrij klein en heeft een quasi rond kopborststuk.

Wanneer de Oecobius amboseli een prooi vindt – deze spin eet voornamelijk mieren – loopt ze er met grote snelheid rondjes omheen en spint haar slachtoffer vast. Meestal eet de spin haar prooi direct, maar als ze gestoord wordt of ze voelt zich bedreigd, loopt ze weg en zoekt ze beschutting. Aangezien spinnen niet goed kunnen zien, loopt de Oecobius amboseli steeds grotere rondjes in een spiraal, om uiteindelijk haar prooi weer te vinden.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor