Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.

muziek
Muziek helpt honden ontspannen | Foto: grantdaws/flickr cc

Het wordt tijd om een gezellig playlist samen te stellen voor je hond. Hoewel honden van variatie blijken te houden, en de muzieksmaak per hond verschilt, zijn reggae en soft rock het meest populair. Ook Motown doet het goed bij de dieren. De onderzoekers lieten asielhonden via Spotify steeds zes uur lang naar vijf genres luisteren. Op de eerste dag kregen de honden klassieke muziek te horen, daarna soft rock, reggae, pop en muziek van Motown. Intussen werden hun hartslag en cortisolniveau gemeten en hun gedrag geregistreerd, zoals blaffen en gaan liggen. Deze metingen werden ook verricht op dagen dat er geen muziek te horen was.

De honden vertoonden over het algemeen minder tekenen van stress als ze muziek hoorden. Professor Neil Evans:

“We zagen dat verschillende honden verschillend reageerden. Dat wijst erop dat honden mogelijk een persoonlijke voorkeur hebben voor diverse soorten muziek, net als mensen.”

Het gebruik van muziek als kalmeringstechniek in dierenopvangcentra is volgens Evans dan ook een aanrader. De onbekende omgeving en vreemde geluiden kunnen ze best eng vinden, waardoor ze gestrest raken. Dit heeft ook invloed op hun gedrag, wat de kans op adoptie kan verkleinen. Evans:

“We willen dat honden een zo goed als mogelijke ervaring hebben in het asiel.”

Hij voegt eraan toe dat mensen die naar een hond komen kijken ook graag muziek horen. Ze vinden het fijn als een hond er ontspannen uitziet en op hen reageert.

De Schotse dierenbescherming SSPCA heeft het advies ter harte genomen en draait nu gevarieerde muziek voor de honden in de asiels in Glasgow en Edinburgh. Het plan is om te investeren in geluidssystemen in de andere opvangcentra, zodat binnenkort overal in asiels van de SSPCA door honden goedgekeurde muziek te beluisteren is.

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde