Dit jaar zijn erg veel walvissen langs de kust bij New York waargenomen. Vorige week zwom zelfs nog een groep van 19 bultruggen in de wateren rond New York. Onderzoekers denken dat deze grote zeezoogdieren hun leefgebied verleggen.

Bultrug - walvissen New York
Bultrug | Foto via Pixabay CC0 Public Domain

Op foto’s worden de dieren getoond met op de achtergrond de wolkenkrabbers van Manhattan.

“Het is echt uitzonderlijk dat deze grote en charismatische diersoort binnen twee kilometer van het Empire State Building zwemt”, aldus Howard Rosenbaum, directeur van het Wildlife Conservation Society (WCS).

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de walvissen zijn gezien. Dit jaar werden zij al 87 keer waargenomen, ongeveer 19 bultruggen zijn geïdentificeerd. In 2013 zijn de bultruggen 33 keer gezien en in 2012 slechts 15 keer.

In het verleden kwamen bultruggen veel vaker voor bij de kust van New York. Door de walvisjacht zijn zij echter verjaagd. Waarom de dieren zijn teruggekeerd is tot nu toe een groot vraagteken. Rosenbaum:

“Het hoeft niet per se te betekenen dat er meer bultruggen zijn, maar hun leefgebied lijkt verschoven, omdat hun favoriete voedsel, een haringsoort, de wateren bij New York aandoet. Dit kan komen omdat het water schoner is geworden dankzij milieumaatregelen”.

Volgens de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) neemt het aantal bultruggen weer toe. Momenteel leven ongeveer 150.000 bultruggen over alle wereldzeeën. In het noordwestelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan leven er ongeveer 11.600. Dankzij de stricte bescherming is het aantal bultruggen weer gestegen van een paar honderd dieren (voor 1972) tot het geschatte huidige aantal van 150.000 dieren wereldwijd.

Toeristen hoeven geen duikende bultruggen te verwachten bij het Vrijheidsbeeld.

“Er zou er toevallig eentje terecht kunnen komen, maar over het algemeen zorgen de dieren er wel voor dat zij buiten de baai van Rockaway en New Jersey blijven”, aldus Rosenbaum.

Ook in Nederland worden af en toe bultruggen gezien. Sinds 2003 komen deze grote zeezoogdieren steeds vaker voor in het zuidelijk gedeelte van de Noordzee. De laatste walvis vóór 2003 werd gezien in 1755! De laatste jaren worden bultruggen ieder jaar wel voor de Nederlandse kust waargenomen. Vaak gaat het om dode, aangespoelde, dieren. In 2007 werd de eerste levende bultrug gezien. Het enorme dier zwom zelfs tot vlak onder de kust. Twee jaar later zwom er weer eentje langs. Een ander exemplaar, bleek uit foto’s, op jacht naar jonge haring. Vanaf 2011 worden ieder jaar meerdere bultruggen in de Nederlandse wateren waargenomen.

Bronnen: AD.nl & Ecomare.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.