Wereldwijd daalt het aantal zeeschildpadden sterk. Zo ook in Nicaragua, de stranden in dit land behoren tot één van de meest cruciale nestplekken in de wereld. Om de dieren een betere overlevingskans te geven, hebben dorpelingen een plek gemaakt waar de zeeschildpaddeneieren veilig uit kunnen komen.

Zeeschildpaddeneieren
Zeeschildpadjes zijn onderweg naar de zee | foto: Pixabay

Zeeschildpadden hebben het zwaar, heel zwaar. Hun aantallen dalen ontzettend snel. De stranden waar de dieren hun eieren leggen, veranderen in toeristische trekpleisters. Daarnaast liggen stropers en dieren op de loer voor de eieren. De stranden in Nicaragua zijn een populaire plek voor zeeschildpadden om hun eieren te leggen. Vier soorten zeeschildpadden leggen op de stranden van dit land hun eieren. Twee van deze soorten worden ernstig bedreigd, namelijk de lederschildpadden en de karetschildpadden. Zij staan op het randje van uitsterven.

Redenen van populatiedaling
Er zijn een aantal redenen waarom de lederschildpad en karetschild zo ernstig worden bedreigd:

  1. De eieren van de dieren worden opgegraven door stropers en verkocht. De eieren van zeeschildpadden worden in Nicaragua namelijk gezien als snack. Zo worden ze bijvoorbeeld verkocht als snack op evenementen.
  2. De mangroven, het leefgebied van de schildpad, worden gekapt en gebruikt als brandhout. Hierdoor verdwijnt het leefgebied van de zeeschildpad langzaam.
  3. Ook vervuiling van het zeewater speelt een rol in de populatiedaling van de zeeschildpad. Dit komt onder andere door de aanleg van illegale garnalenkwekerijen.
  4. Natuurlijk raakt ook het wereldwijde probleem van zwerfafval de zeeschildpadden hard. De dieren denken dat het afval voedsel is en sterven een verschrikkelijke dood door verstikking, verhongering of verstopping.
  5. De schildpadden raken verstrikt in visnetten die vissers gebruiken.
  6. Daarnaast worden schildpadden gevangen voor hun vlees, schild of huid.

Eieren redden
Dorpelingen in de buurt van Padre Ramos, een natuurreservaat met mangrovebossen en één van de twee grootste broedgebieden voor de karetschildpad, hebben het op zich genomen om de karetschildpadden te redden. Samen bouwden ze een plek om de zeeschildpaddeneieren te beschermen tegen vogels, zon, wind, golven en stropers. De eieren liggen onder netten en worden dag en nacht bewaakt door vrijwilligers.

Gekocht van stropers
Deze zeeschildpaddeneieren worden door vrijwilligers verzameld op het strand of gekocht van stropers tegen marktwaarde. Deze aanpak, waarbij eieren worden gekocht van stropers, is helaas de enige manier om te zorgen dat zoveel mogelijk kleine zeeschildpadjes de zee bereiken. Door de zeeschildpaddeneieren te bewaken en de diertjes naar zee te brengen wanneer de eieren zijn uitgekomen, wordt de overlevingskans verhoogd van één op de 1000 naar drie op de 1000. Dit klinkt natuurlijk hartstikke laag, maar maakt voor de karetschildpad, die op het randje staat van uitsterven, al een groot verschil.

Helpen
In 2017 hopen ze 50.000 schildpadden uit te kunnen zetten. Om dit mogelijk te maken, zijn ze hard bezig om fondsen te werven. Wil je wat bijdragen aan dit project of meer informatie? Klik dan hier.

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen