Wat een idioterie. In de provincie Gelderland bouwen ze eerst over de A28 een ecoduct voor herten om ze vervolgens af te schieten als ze er gaan oversteken. Bewoners wilden wel een ecoduct maar daar mochten dan vervolgens niet te veel herten overheen gaan lopen want ze zouden dan toch aan de landbouwgewassen gaan eten. Het excuus van de verkeersveiligheid is in gedrang, wat overigens ook een fabel is ging deze keer niet op. Dus moest er iets anders verzonnen worden.

Geloof het of niet er zijn daadwerkelijk afspraken gemaakt hoeveel herten er over het ecoduct mogen lopen. En dan te bedenken dat er vlak bij dit ecoduct een kudde van zo’n veertig herten graast. Het leek zo’n ideaal een vergroting van het leefgebied maar dat lijken er nu dus een groot aantal met een kogel te moeten bekopen.

Belachelijk. Hopelijk blijft het ecoduct voorlopig gewoon dicht!

Dat hoopt ook Statenlid van de Partij voor de Dieren in Gelderland Luuk van der Veer. Hij noemt de kwestie onverteerbaar. Hij wil uitstel van de opening van het ecoduct. Maar gedeputeerde Jacob van Dijk, CDA natuurlijk, wil daar niets van weten. Afspraak is afspraak zegt hij.

Ik heb er echt geen woorden voor!

Gelukkig ook nog leuke dingen gedaan de afgelopen week. Was namelijk op bezoek bij Stichting De Ezelsociëteit in Zeist.

Wat zijn ezels toch een ongelofelijk leuke dieren en wat kan medeoprichter Harry Dekkers mooi vertellen over de bijzondere persoonlijke geschiedenis van de ezels daar. Zoals bijvoorbeeld over Dinky. Hij werd geboren in de dierentuin, verstoten door zijn moeder en met de fles grootgebracht. Hij is daardoor erg op mensen gericht maar hij blijkt ook autistisch.

Stichting De Ezelsociëteit
Dinky is het kleine ezeltje links wat z’n tong uitsteekt

Toen de baas van Dinky overleed kwam hij bij de Ezelsociëteit terecht. Daar komt vrijwilliger Niko hem zo vaak mogelijk bezoeken. Die twee hebben echt een hele speciale band opgebouwd. Waarschijnlijk doet Niko ezel Dinky denken aan zijn overleden baasje, waar hij ook dol op was. Als Dinky Niko’s stem hoort, begint hij te balken. Een weekje overslaan kan Niko dan ook echt niet over zijn hart verkrijgen.

En mocht je nu denken die ezel komt mij best bekend voor, dat kan. Rien Poortvliet was namelijk de buurman van Dinky en als je goed naar de tekeningen van het ezeltje in het boek van Klaas Vaak kijkt dan zie je dat het Dinky is.

Rien Poortvliet
Rien Poortvliet – Het boek van Klaas Vaak, met ezeltje Dinky

Brigit Oele heeft een filmpje gemaakt van ons bezoek aan de Ezelsociëteit en dat zal binnenkort hier op PiepVandaag te zien zijn.