Dat klinkt toch echt als geweldig nieuws: “Dijksma roept op tot tonen van lef voor schonere oceanen.”

“De internationale gemeenschap moet lef tonen en in actie komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan” aldus de staatssecretaris tijdens de “oceanentop” die dinsdag van start ging en tot en met vandaag duurt. Vijfhonderd mensen uit tachtig landen doen mee.

Volgens staatssecretaris Dijksma weten velen wel wat er nodig is om oceanen en zeeën gezonder en schoner te maken, maar lopen veel initiatieven en maatregelen spaak omdat er sprake is van tegengestelde belangen. Dat er sprake is van tegengestelde belangen geloof ik onmiddellijk, maar dat mensen weet hebben hoe oceanen schoner en gezonder te maken betwijfel ik.

oceanentop
Toeristen whale watching op de Azoren

Ik weet nog dat ik een aantal jaren geleden naar de Azoren ging voor het vooronderzoek voor de film Sea the Truth. Ik interviewde daar onder andere mensen die net van de boot afstapten waarmee ze naar walvissen en dolfijnen waren gaan kijken. In jubelstemming waren ze over die prachtige dieren die ze gezien hadden. Toen ik ze vertelde dat de hele oceaan in 2048 leeg zal zijn als we zo doorgaan werd het stil. En dan na even, “Tja, dat is vervelend” of dan moeten onze kinderen voortaan naar het “het aquarium om vissen te zien”. Pijnlijk duidelijk werd dat wat er onder water gebeurt totaal onbelangrijk werd gevonden. Een link met die prachtige dolfijnen en walvissen die ze net hadden gezien en die dan natuurlijk ook zouden zijn verdwenen werd al helemaal niet gemaakt. Op naar zo’n gezellig visrestaurantje met op de kaart verse vis van de dag, die ondertussen ook gewoon ingevroren en met grote hoeveelheden van elders wordt gehaald omdat de visstanden zo gigantisch achteruit zijn gegaan.

“Bedrijven, landen, wetenschappers en internationale en maatschappelijke organisaties moeten de handen ineen slaan en nu iets doen tegen voedseltekorten, overbevissing en de vervuiling van oceanen”, aldus Dijksma.

Oké! Maar dan komt het addertje onder het gras. Dat kleine zinnetje dat mijn vertrouwen in de krachtige uitspraak waar deze blog mee begint geheel en al teniet doet. We moeten volgens Dijksma namelijk openstaan voor lokale ideeën over bijvoorbeeld slimmer en duurzamer vissen. Slim vissen bestaat niet. En duurzaam vissen al helemaal niet.

Het enige dat echt duurzaam zou zijn is als we met zijn allen afspreken te stoppen met het leegvissen van de oceanen. Ik denk graag in handelingsperspectieven en wil als het even kan niet in doemscenario’s denken, maar als we de oceanen willen redden moeten we gewoon helemaal stoppen met het consumeren van vis.

Misschien kunnen we dan nog voorkomen dat alles gewoon helemaal leeg is in 2048, want dat is wat wetenschappers op dit moment voorspellen.

In het artikel van Worm et al. (2006) wordt een ‘collapse’ voor alle soorten voorspeld voor 2048. Een ‘collapse’ betekent een verkleining van populaties van 90%.

Nederland gaat ondertussen maatregelen om de Noordzee extra te beschermen uitvoeren. Zo worden daar later dit jaar grote gebieden aangewezen als beschermd natuurgebied.

Het gaat om Friese Front, Klaverbank en Doggersbank, die volgens het ministerie samen een oppervlakte hebben ter grootte van de provincies Gelderland en Overijssel. Begin volgend jaar komen er proefprojecten in de Noordzee om schelpenbanken te herstellen.

Dat zijn mooie initiatieven maar zolang er nog steeds trawlers en ander soortige monsterschepen uitvaren om vissen te vangen is het een druppel op een gloeiende plaat.

De komende dagen verschijnen op PiepVandaag.nl verschillende berichten met de feiten over de erbarmelijke toestand waarin de oceanen op dit moment verkeren. Wil je nu al meer weten, kijk dan de documentaire Sea the Truth, via www.seathetruth.nl.

En wie op zoek is naar verdieping, stuur ons een mail via info@piepvandaag.nl en maak kans op het boek Essays on Overfishing, Pollution and Climate Change inclusief de dvd Sea the Truth, dat onder mijn redactie bij de Nicolaas G. Pierson Foundation is verschenen. We mogen er drie weggeven.

oceanentop

Bron: Nu.nl