Maak kans op meet & greet!
De wereldberoemde primatologe Jane Goodall is op 3 april 80 jaar geworden, een verjaardag die het Jane Goodall Instituut (JGI) begin mei viert tijdens haar komst naar Nederland.

Goodall
Jane Goodall | Foto via Wikimedia Commons

Het instituut is een wereldwijde organisatie die werkt aan duurzame oplossingen voor de bedreigingen van de chimpansee. Iets dat noodzakelijk is, want de chimpansee wordt bedreigd met uitsterven.

JGI zamelt de komende tijd geld in voor een speciaal verjaardagscadeau voor Jane Goodall: een financiële bijdrage voor de vrijlating van 60 chimpansees op speciaal aangelegde eilanden in Afrika. De chimpansees, slachtoffers van de illegale stroperij en handel, worden op dit moment verzorgd in JGI’s chimpansee rehabilitatie centrum Tchimpounga in Congo. Het opvangcentrum – het grootste in Afrika – is 20 jaar geleden opgezet om 25 chimpansees te huisvesten; er zitten er inmiddels 160. Het Jane Goodall Instituut is daarom bezig met een groot herplaatsingsprogramma.

Een groot aantal dieren wordt verplaatst naar één van de drie eilanden met tropisch regenwoud in de Kouilou rivier. Deze eilanden maken deel uit van de nieuwe opzet van het opvangcentrum. Daarnaast wordt een aantal chimps uitgezet in het nabijgelegen Conkouati National Park.

Eerder werden al 15 chimpansees vrijgelaten op het eiland Tchindzoulou. Eén van hen is het vrouwtje Wounda. Haar moeder werd vermoord door stropers toen ze nog een baby was. Wounda werd vervolgens gered door medewerkers van het opvangcentrum in Tchimpounga.

De video van de vrijlating van deze chimp is nog steeds een enorme hit op You Tube. Vooral het gedagzeggen van Jane Goodall levert een bijzonder moment op, dat uiteraard ook voorkomt in de video.

Behalve voor de vrijlating van de 60 chimps wordt ook geld ingezameld om gedragsonderzoek mogelijk te maken in Gombe (Tanzania), de plek waar Jane Goodall ruim 50 jaar geleden tussen de chimpansees leefde en haar onderzoek naar deze dieren begon.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan één van deze twee projecten via www.janegoodall.nl. Wie meedoet, maakt kans op twee kaarten voor de reeds uitverkochte lezing van Jane Goodall op 11 mei aanstaande en een meet&greet met de vrouw die in de top tien staat van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld.

Ruim 50 jaar geleden begon Jane Goodall met het bestuderen van chimpansees en deed vele nieuwe ontdekkingen. Inmiddels besteedt ze al haar tijd en energie aan het redden van onze bedreigde planeet. Ze reist 300 dagen per jaar de wereld over, geeft lezingen en schrijft boeken.

Persbericht Jane Goodall Instituut