Recent was ik in gelukkige omstandigheden voor mijn werk een bezoek te kunnen brengen aan Jordanië. Wat een prachtig land. Hoogtepunt qua cultuur is de stad Petra. De rotswoningen in deze stad behoren tot een van de zeven wereldwonderen. Helaas zit er ook een enorm zwarte kant aan deze bezienswaardigheid en dat zijn de 1350 paarden en ezels die er worden gehouden voor de toeristen die zelf te lui zijn om te lopen. Veel van de dieren staan in de brandende zon, hebben geen schoon drinkwater en te weinig voedsel. Daarbij maken ze enorm lange dagen.

vakantie
In de brandende zon…

Nu heeft de Jordaanse prinses Alia met haar stichting de Princess Alia Foundation (PAF) samen met Stichting VIER VOETERS en de plaatselijke VVV zich het lot van de paarden aangetrokken. Zo worden er onder andere stallen gebouwd, drainagesystemen aangelegd en worden de lokale dierenartsen en hoefsmeden getraind.

Dat is natuurlijk een geweldige verbetering maar nog belangrijker is dat toeristen zich gaan realiseren dat je gewoon helemaal nooit op zo’n paard of ezel moet gaan zitten. Sterker nog de directeur van PAF vertelde mij dat het ‘gebruik’ van ezels helemaal niet is toegestaan in Petra. Helaas wordt hier alleen niet op gehandhaafd.

Maar heel eerlijk als je een beetje je gezonde verstand gebruikt kan ieder mens toch tot de conclusie komen dat onderstaand tafereel je reinste dierenmishandeling is?

vakantie
Te lui om zelf te lopen

Niet lang daarna was ik in LA voor de Animal Rights Conference. Daar zag ik bij Venice Beach meerdere mensen met enorme pythons rondfietsen waar dan vervolgens weer toeristen mee op de foto willen. Tegen betaling uiteraard. Ik heb met verwondering gekeken hoeveel mensen een foto van zichzelf wilde hebben met die arme slang om hun nek.

vakantie
Tegen betaling met een slang op de foto?

Moraal van het verhaal is dat je als individu absoluut iets kan uitmaken in het terugdringen van het dierenleed in de toeristenindustrie. Dat is 1: zorgen dat je er niet aan meedoet en 2: anderen er op wijzen hier niet aan mee te doen. Als er geen geld meer aan deze ellende te verdienen valt houdt het vanzelf op te bestaan.

En mocht je twijfelen of een activiteit dierenmishandeling is neem dan het zekere voor het onzekere en doe het gewoon niet. Hieronder in ieder geval nog een keer de lijst van de tien wreedste toeristische attracties met wilde dieren ter wereld op basis van een onderzoek in opdracht van World Animal Protection en uitgevoerd door Wildlife Conservation Research Unit van de Universiteit van Oxford:

  1. Olifantenritten maken
  2. Tijgerselfies maken
  3. Wandelen/knuffelen met leeuwen
  4. Bezoeken van berenkuilen
  5. Zeeschildpadden vasthouden
  6. Dolfijnenshows
  7. Dansende apen
  8. Bezoeken aan koffieplantages met gekooide civetkatten
  9. Slangenbezweerders en cobra-kussen
  10. Krokodillenfarms

Mocht je in tijdens je vakantie dierenleed tegenkomen waar mensen zich mogelijk niet bewust van zijn? Maak foto’s of een filmpje en stuur het ons toe: redactie@piepvandaag.nl.

vakantie
Zonder water in de bloedhitte op de Dam…

En goed opletten als het om dierenleed gaat doe je natuurlijk niet alleen in het buitenland. Zo zie ik met lede ogen aan dat er ook op extreem warme dagen nog steeds koetsjes met paarden door Amsterdam rijden. En dat deze dieren geen water hebben als ze op de Dam staan bij te komen.

Er valt in ieder geval nog een hoop werk te verrichten maar voor nu wens ik iedereen een hele fijne diervriendelijke vakantie!

©PiepVandaag.nl