Een jonge bultrug werd deze week gered van een wisse dood nadat hij strandde op een stuk kustlijn in Australië. Allemaal dankzij surfers en strandbezoekers die weigerden om hem te zien sterven.

bultrug
De redding is in volle gang | Foto: screenshot video Emma O’sullivan/Facebook

Surfer Blair McDonald was de eerste die te hulp schoot toen hij het gestrande kalf ontdekte op de rotsige kust. Het dier was in paniek en McDonald kreeg al snel gezelschap van andere surfers en strandgangers om een ​​reddingspoging te wagen. Maar eerst stelde hij het angstige dier op zijn gemak, zo vertelde hij op Facebook:

“Ik probeerde hem te aaien en te praten om hem rustig te houden. We wisten dat de tijd drong, want het werd eb en het water snel ondieper. De walvis kwam steeds vaster te zitten en liep verwondingen op door zijn gespartel.”

Lichaamsgewicht
Terwijl de moeder van het walviskalf hulpeloos wachtte voor de kust gingen de redders aan de slag. Ze bonden een touw rond zijn staart en trokken samen om het dier naar dieper water te krijgen. Maar dat was lastiger dan gedacht.  Tweemaal was de groep in staat om de jonge walvis mee te slepen naar water waar het diep genoeg was om te zwemmen, maar beide keren zwom het kalf zichzelf weer vast op de kust. Het leek een hopeloze missie, maar de groep helden gaf niet op en ze besloten om hun eigen lichaamsgewicht in te zetten en het kalf zo terug te duwen naar het diepere water. McDonald:

“We besloten als team samen te werken want het was een race tegen de klok. Als de moeder voor de kust was vertrokken had het kalf geen schijn van kans om te overleven.”

Reünie
En gelukkig heeft die samenwerking zijn vruchten afgeworpen. De walvisbaby was uitgeput en op sommige plekken gewond, maar is het laatst gezien terwijl hij richting zijn moeder zwom in open water. Een reünie die alleen mogelijk was dankzij de hulp van een groep onbaatzuchtige dierenvrienden. McDonald op Facebook:

“Het komt niet iedere dag voor dat je een gestrand walviskalf van vier meter lang redt. De bevrijding was een succes, en nu is het aan de moeder om haar kind veilig te houden en te helpen bij het herstel. Iedereen die meegewerkt heeft ontzettend bedankt!”

Een deel van de redding werd gefilmd, en die beelden zijn hieronder te bekijken:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel