Een leeuwin werd in Kenia onlangs door medewerkers van de Kenya Wildlife Service behandeld voor een wond aan haar poot. Hiervoor kreeg ze met een spuit een kalmeringsmiddel toegediend. In een fotoserie die hiervan gemaakt werd, is te zien hoe een jonge leeuw de spuit uit haar schouder trekt.

spuit
©Burrard-Lucas Wildlife Photography

Luke Dollar, bioloog en programma regisseur van de National Geographic Society’s Big Cats Initiative, legt in een interview met National Geographic meer uit over dit voorval. Hij vergelijkt het voorval met een jonge kat die met een speeltje aan het spelen is.

“Wanneer zo’n spuit bij een leeuw naar binnen gaat, laat het dier dit meestal weten door geluid te maken en te bewegen. Het is net zoiets als gestoken worden door een wesp. Leeuwen uit de buurt horen dit en gaan op onderzoek uit. Vooral wanneer ze nog jong en dus erg nieuwsgierig zijn.”

Aan de kalmeringsspuit zit een soort oranje pluim, wat voor andere leeuwen op een kattenspeeltje lijkt.

Dollar legt uit dat we vaak proberen om mensengedrag te projecteren op leeuwen, maar dat het eigenlijk heel simpel is. De leeuwin werd ‘gestoken’ en sprong op. Dit trok de aandacht van de jonge leeuw die ging kijken en aan de oranje pluim trok omdat het er als een speeltje uitzag. Ook legt Dollar uit dat er zeker wel sprake is van een sociale band, maar dat het in dit geval puur om nieuwsgierigheid ging. Leeuwen lijken wat dat betreft heel erg op huiskatten.

Normaal gesproken werkt het kalmeringsmiddel tien tot twintig minuten na het inbrengen van de spuit. Het middel zelf is vaak een mix van een middel dat gelijk in werking treedt en een die tot maximaal anderhalf uur na het inbrengen nog werkt. Wanneer het dier in slaap is gebracht heeft het team tijd om de wond schoon te maken en te verzorgen.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser