Laikipia, een district in Kenia met prachtige natuurgebieden, kampt met gewelddadige invallen van nomadische herders. Olifanten, zebra’s, giraffen, leeuwen, maar ook honden van inwoners van het gebied zijn slachtoffer van deze gewelddadige invallen.

nomadische herders
Olifant in Kenia | Foto: Paul Mannix/Wikipedia

Afgelopen weken trekken zo’n 10.000 nomadische herders rond in Kenia met geschat 135.000 veedieren. Sterk gewapend vallen zij gebieden in op zoek naar grasgebieden om hun vee te laten grazen. Vooral Laikipia wordt hevig geraakt door deze gewelddadige invallen. De invallen zorgen voor enorme chaos in het land.

Wilde dieren slachtoffer
Behalve deze chaos laten de herders ook een spoor van vernietiging achter. Inwoners van het gebied worden aangevallen en hun honden worden gedood. Maar ook wilde dieren zijn niet veilig voor de kogels van de herders. Zo circuleren er vele foto’s op sociale media van gedode giraffen, olifanten, zebra’s, buffels en leeuwen.

Doden voor hekserij
Deze wilde dieren worden niet gedood om op te eten, maar hun onderdelen worden gebruikt voor hekserij. Zo werden er afgelopen februari verschillende buffels gevonden zonder huis, hoorns, testikels of zonder neus. Deze onderdelen worden door de herders gebruikt voor spreuken. Deze spreuken zouden bescherming moeten bieden aan bandieten, veedieven en overtreders.

Doden van olifanten
Ook olifanten zijn slachtoffer van de gewelddadige aanvallen. Volgens Max Graham, CEO van Space For Giants, een natuurbeschermingsorganisatie, worden de olifanten niet gedood voor hekserij. Hij zegt dat er verschillende redenen zijn waarom deze ernstig bedreigde diersoorten worden afgeschoten:

“Als eerste komen de herders in conflict met olifanten bij waterpunten en schieten zij naar hen om ze weg te jagen. Daarnaast zijn sommige van deze herders traditionele jagers. Een olifant doden is heel normaal in hun cultuur. Ook zijn deze herders sterk gelinkt aan de illegale stroperij en de ivoorhandel. Als laatste worden de olifanten naar steeds kleinere gebieden gedreven nu meer veedieren het land betreden. Hierdoor komen ze sneller in contact met boeren.”

Politieke onrust
De gewapende invallen vinden plaats sinds 2013. In eerste instantie werd gedacht dat de herders andere districten introkken vanwege droogte in het land en een tekort aan goede grasgebieden voor hun vee. Anderen denken echter dat de inval van de herders niet enkel een geval is van de droogte in het land, maar vooral komt door de politieke onrust in het land. Zo zouden de invallen door de Pokot en Samburu stammen een gevolg zijn van langdurige spanningen in het land. De president heeft de nomadische herders opgeroepen om Laikipia te verlaten, maar doet verder weinig om de invallen van de herders tegen te gaan.

Bronnen: The Guardian, The Star ©AnimalsToday Nadine van Wissen