In het Canadese Alberta heeft fitnessfanaat Josh Bowmar een beer gedood met een speer. Door dit te filmen en het online te plaatsen, heeft hij zich een hoop kritiek op de hals gehaald. Waar hij zelf overigens niets van snapt. “Ik heb niets illegaals gedaan, de beer is heel humaan aan zijn eind gekomen. Ik geef meer om dieren en jagen dan wie dan ook.”

speer
Een zwarte beer was het slachtoffer van de bloeddorst van Josh Bowmar | Fotocredit: FurLined via Compfight cc

“Niemand geeft meer om dieren dan wij jagers. Als ik het dier gewoon wilde doodmaken, had ik toch wel een geweer gebruikt en hem vanaf grote afstand neergeschoten? Ik heb geoefend met een speer om deze beer ethisch te kunnen doden. Ik eet mijn prooien ook op, berenvlees smaakt geweldig en is ook nog eens zeer voedzaam.”

Bowmar wachtte tot de schemering viel en had zich in camouflagekleding achter een olievat verstopt. Zulke vaten worden vaker gebruikt bij de jacht en gevuld met honing en spek om de dieren te lokken.

De 26-jarige Josh heeft zijn speer zelf gemaakt en er een GoPr- camera aan bevestigd. De 13-minuten durende film laat zien hoe de zwarte beer verschijnt en hoe hij Josh het wapen in de beer werpt die het daarna, grommend en bloedend, op een lopen zet. De speer heeft het vlees van de beer uit elkaar gescheurd en Josh viert zijn overwinning. Hij jubelt:

“Ik heb hem perfect geraakt!”

Josh beweert dat de beer, nadat de speer zijn lijf binnengedrongen was, nog zo’n 55 meter liep en daarna dood neerviel. Maar hoe kan hij dat zeker weten? Na het werpen van zijn speer is hij namelijk niet meteen achter de beer aan gegaan.

“Het had heel hard geregend dus we konden geen bloed vinden. Het is gevaarlijk om ’s nachts achter beren aan te gaan en in de regen kun je ze ook niet horen, dus we hebben gewacht tot de volgende dag.”

Campagnevoerder Masha Kalinina van Humane Society International, vindt dat dit niets met ethiek te maken heeft.

“Niemand kan beweren dat dit gedaan is met enige vaardigheid. Dit is gebeurd door egoïstische lust, het verlangen naar een kick en een trofee die een onschuldig leven heeft gekost.”

Volgens haar kan de beer nog wel zo’n 20 uur hebben doorgelopen met afschuwelijke pijn, voordat hij het loodje heeft gelegd.

Josh runt, samen met zijn vrouw Sarah, een fitnessbedrijf in Ohio. Sarah schoot vorig jaar een dier dood met pijl en boog. De autoriteiten van de staat Alberta hebben nu een onderzoek ingesteld naar die jachtpartij. In de Canadese provincie Ontario is het jagen met een speer verboden. De provincie Alberta wil deze regel nu ook invoeren.

Josh filmt hoe hij op de zwarte beer jaagt met een speer. Waarschuwing: schokkende beelden!

Bronnen: The Mirror, RTL Nieuws ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen