Twee zeekoeien uit dierentuin Singapore Zoo River Safari zijn onlangs naar Guadeloupe overgebracht. Kai en Junior zijn de eerste twee dieren bestemd voor een herintroductieprogramma in het Caribisch gebied, dat in totaal uit vijftien zeekoeien zal bestaan.

Guadeloupe
Fotocredit: Mark Dumont via Compfight cc

Al een eeuw lang komen er geen zeekoeien (manatees of lamantijnen) meer voor nabij Guadeloupe, door de jacht waren ze helemaal uitgeroeid. Met vijftien West-Indische zeekoeien uit diverse dierentuinen wordt nu een fokprogramma gestart om de diersoort terug te laten keren in deze regio en te behouden in het Caribisch gebied. Kai en Junior uit Singapore zijn de eerste dieren die begin augustus zijn aangekomen in de beschermde baai van Cul-de-sac Marin, waar geen boten mogen komen. Aanvaringen met schepen is namelijk, naast illegale jacht, het grootste risico voor zeekoeien: dieren raken zeer geregeld ernstig of dodelijk gewond.

De lamantijn staat op de Rode Lijst van IUCN als ‘kwetsbaar’ en verwacht wordt dat de populatie verder zal dalen, tenzij adequate maatregelen worden genomen om dit tegen te gaan. Kai en Junior zijn beide geboren in de dierentuin van Singapore. De dieren hebben een reis van 34 uur achter de rug en leren hun nieuwe, ruime omgeving kennen: het beschermde gebied is 15.000 hectare groot.

Volgens de verzorgers gaat het ze goed en hebben de dieren gezonde trek. Het jonge zeekoeienpaar is uitgekozen voor dit programma omdat ze een hechte band hebben en inmiddels seksueel volwassen zijn. Dat twee deelnemers voor het project helemaal uit Singapore zouden komen, was in het beginstadium van de plannen niet voorzien. De komende vijf jaar zullen nog eens dertien lamantijnen worden overgevlogen uit andere dierentuinen en zich voegen bij Kai en Junior. Jongen geboren uit dit fokprogramma worden geherintroduceerd in het wild.

Bekijk hier de unieke reis van de twee zeekoeien:

Bronnen: GMA, Mongabay ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.