Zwanendief actief bij Alphen aan de Rijn

In de regio Alphen aan de Rijn zijn opnieuw zwanen verdwenen. Eerder al werden er in Alphen en Hazerswoude zwanen meegenomen. Nu werden er in Boskoop vijf en in nieuwkoop zeven zwanen gestolen, zo meldt Ginet Groep van de Dierenambulance.

Alphen aan de Rijn

Foto: publiek domein

Ginet Groep heeft vermoedens over wie de dader zou kunnen zijn:

“Het begint voor mijn gevoel nu wel echt naar handel te neigen. De dader moet iemand zijn met kennis van zwanen. Hij of zij moet een busje en goede vangmaterialen hebben om toe te slaan.”

Groep verklaart verder:

“In Boskoop was er één kleintje die niet gevangen is. Die hebben we ergens anders uitgezet.”

Nek omgedraaid
Afgelopen zaterdag werden zeven zwanen de nek omgedraaid bij Zwammerdam. Op dezelfde plek verdwenen de woensdag erna nog een zes zwanen. Wat daarmee is gebeurd is niet duidelijk. Groep:

“Er is weinig aan te doen. We rijden wel preventief, maar we kunnen niet alle zwanen in onze regio afgaan. We roepen mensen in de buurt op om de dieren in hun buurt in de gaten te houden.”

De politie is nog geen dader op het spoor. Particulieren hebben een beloning van 2000 euro uitgeloofd voor degene die de gouden tip levert die naar de schuldige(n) leidt.

Misbruik ontheffing
De afdeling Zuid-Holland van de Partij voor de Dieren sluit niet uit dat jagers de zwanen hebben gedood. De nekken van de dieren zijn volgens medewerkers van de dierenambulance namelijk ‘vakkundig’ omgedraaid. Indien het inderdaad om jagers gaat, zouden zij misbruik hebben gemaakt van de ontheffing om zwanen te doden. Als blijkt dat dit klopt, dan vindt de Partij voor de Dieren dat de provincie hier gevolgen aan moet verbinden. Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren:

“De ontheffing om zwanen te doden moet wat ons betreft per direct worden ingetrokken. Het brengt teveel dierenleed met zich mee en de schade die de zwanen veroorzaken, is minimaal.”

Wie tips heeft over de verdwijning en het doden van de zwanen kan contact opnemen met de Dierenpolitie via telefoonnummer 144.

Bronnen: Omroep West, Omroep West, Omroep West ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Er is een update :

  Rattenvanger, zwanendrifter, jager gesignaleerd hoek Hoogendoornlaan / Goudse Rijweg te Boskoop.

  Mmmmm, wie zouden dat nou zijn……riekt naar zonen uit Nieuwerbrug…..

  Jammer dat ik de foto van de auto hier niet kan plaatsen maar weet nu wel waar ik op moet letten.

 2. Goh, ik weet het natuurlijk niet, maar het zit in dezelfde omgeving waar die beruchte zwanendrifters familie van Bert Oostveen al jarenlang zwanen vangt en zeer ernstig mishandelt. Zij maken ook het leven van een dierenarts die voor de dieren opkomt het leven zuur en gebruiken bedreigingen, vernielingen en geweld tegen haar. De politie is volkomen op de hoogte maar stond erbij en keek er naar….

  • Sommige zwanen hadden een tatoeage van P.O. op hun snavel……komt bekend voor toch ?
   Dan denken ze dat ze recht hebben op hun jongen…zo triest !

 3. Mijn vermoeden gaat uit naar de zonen van Piet Oostveen, waarschijnlijk zijn ze ” hun” zwanenjongen aan het oogsten……ik ben heel alert in mijn buurt !