Supermarkten hadden het afgelopen halfjaar vaker aanbiedingen van kiloknallerkip dan voorheen. Dat blijkt uit de Kiloknaller Monitor van Wakker Dier. Van alle kipaanbiedingen was 69 procent kip zonder welzijnskeurmerk; in het eerste halfjaar van 2019 was dit nog 63 procent.

kiloknallerkip
Skip de AH kip (en die van Jumbo, Aldi, Hoogvliet, Lidl etc…) | Foto: Wakker Dier

De afgelopen vijf jaar nam het promotie-aandeel van kiloknallerkip geleidelijk af. Nu zijn vrijwel alle supermarktketens teruggevallen in hun slechte gedrag. Alleen Plus bleef op de goede weg: zij wist het percentage kipkiloknallers wél verder terug te brengen (-5 procentpunt). Anne Hilhorst van Wakker Dier is teleurgesteld in het slechte gedrag van de meeste supermarkten:

“Dit is een bizarre en onwenselijke ontwikkeling. Supermarkten duwen de consument bewust richting de zieligste kip.”

Alleen Plus verkoopt minder kiloknallerkip

Supermarkten Jumbo, Aldi en Hoogvliet zijn kampioen consument-in-de-verkeerde-kiprichting-sturen. Bij hen betrof respectievelijk 94, 93 en 88 procent van de kipaanbiedingen kip zonder keurmerk. Albert Heijn en Lidl volgen met 75 en 74 procent. Plus promootte als enige supermarkt vaker keurmerkkip dan kiloknallerkip.

kiloknallerkip
Het aandeel kiloknallerkip neemt weer toe in 2020 | Beeld: Wakker Dier

WUR-expert

Onderzoek laat zien dat consumenten gevoelig zijn voor vleesaanbiedingen. WUR-expert Willy Baltussen:

“Wij hebben onderzoek gedaan naar kipfilets: die vlogen de winkel uit als er reclame voor werd gemaakt. In onvoorstelbare hoeveelheden.”

Supermarkten zetten vleesstunts in om klanten bij hun concurrenten weg te lokken. Anne Hilhorst:

“Met het promoten van kiloknallerkip stuwen zij de verkoop van leedvlees op.”

AH kip
‘Ook wij brengen onze boodschap tot op de stoep’ | Foto: Wakker Dier

Kiloknaller Monitor

Kiloknallers zijn aanbiedingen voor vlees en vleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk. De Kiloknaller Monitor houdt het aantal vlees- en vleeswarenstunts met en zonder keurmerk bij. Voor deze Monitor volgt Wakker Dier al tien jaar de grootste supermarktketens. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar. Dus mocht je van mening zijn toch vlees te moeten eten, hou dan de Kiloknaller Monitor in de gaten en laat supermarkten links liggen die stunten met kip zonder welzijnskeurmerk..

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.