De bomen verliezen hun bladeren, het wordt kouder en donkerder: de winter komt eraan. Veel dieren trekken weg naar warmere oorden of schuilen weg voor de kou. Zo ook lieveheersbeestjes: ze gaan op zoek naar een plek om te overwinteren.  

lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje | Foto: Wikimedia Commons

Wanneer het warme najaarszonnetje schrijnt, gaan de kleine diertjes de lucht in en landen ze vaak op licht gekleurde of door de zon beschenen oppervlakken, vaak huizen en hoge gebouwen, maar ook bomen. Daar trekken de lieveheersbeestjes zich terug in kieren, hoeken en gaten of verschuilen zich tussen kieren van stammen of achter de schors.

In deze tijd van het jaar komt het vaak voor dat vele lieveheersbeestjes tegelijkertijd worden aangetroffen. Vaak gaat dit dan om het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Dit is een exotische soort die in Nederland leeft en de gewoonte heeft om in groepen te overwinteren, vaak in woningen en andere gebouwen.

Veel mensen treffen de lieveheersbeestjes juist nu aan in huis. Via naden, kieren en spleten bij ramen, ventilatieopeningen, maar ook door openstaande ramen of deuren, komen ze naar binnen. Aantallen variëren van tientallen tot meerdere honderden of zelfs duizenden. Binnenshuis zoeken de lieveheersbeestjes een beschutte plek om te overwinteren.

De Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestjes (Harmonia axyridis) overwinteren in Azië oorspronkelijk in kalkrotsen, hoog in de bergen. In Nederland zijn geen bergen en de beestjes vinden in onze huizen en gebouwen een aardig alternatief. Van november tot en met januari zitten de lieveheersbeestjes stil en teruggetrokken, in een hoekje van de kamer of het plafond; tussen scharnieren, plooien van gordijnen of luxaflex; in kieren en naden bij het raam of deur; achter schilderijen.

Clusters overwinterende lieveheersbeestjes zitten vaak niet ver het huis in, maar juist aan de binnenzijde van de buitenmuur, aan de buitenzijde van de woning, op beschutte plekken zoals bijvoorbeeld achter raamluiken of in parasols, rolluiken en spouw. Aan het einde van de winter, zo tegen februari en maart, worden de lieveheersbeestjes weer actief, en gaan ze rondlopen of vliegen.

Lieveheersbeestjes kun je gewoon in je huis laten overwinteren. In het voorjaar vliegen ze vanzelf weer naar buiten. Heb je ze liever niet in je huis? Dan kun je het beste alle gaten en kieren goed docht maken, vóór dat de lieveheersbeestjes een overwinterplek opzoeken. Zijn de lieveheersbeestjes toch je huis binnengekomen en ben je bijvoorbeeld allergisch? Vang ze dan en laat ze buiten weer los. De makkelijkste en meest diervriendelijke manier om lieveheersbeestjes te vangen is door een glas over ze heen te zetten en dan voorzichtig een stuk papier onder het glas te schuiven. Neem dan het glas, afgesloten met het stuk papier en het lieveheersbeestje erin, mee naar buiten en zet het lieveheersbeestje op een plant.

Gebruik géén chemische bestrijdingsmiddelen: deze zijn dieronvriendelijke en vaak zijn deze zelfs niet geschikt. Ook is gif in huis is niet aan te raden.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl