Een Jan-van-gent raakte onlangs met haar vleugel verstrikt in haar nest en hing ondersteboven op een hoogte van 122 meter. Het dier had vislijn gebruikt om het nest te bouwen op Bempton Cliffs en werd door medewerkers van de Britse Vogelbescherming RSPB en Dierenbescherming RSPCA ontdekt toen het aan de lijn bungelde. Na een acht uur durende reddingsoperatie werd het dier uit deze benarde positie bevrijd.

Jan van Gent
De zeevogel bungelt aan vislijn | Foto: screenshot video BBC

Het viel niet mee om de Jan-van-gent te bereiken. Het dier had een nest gebouwd op een uitsteeksel van een hoge klif in het noorden van Yorkshire, Engeland. Toen het verstrikt raakte in vislijn hing de zeevogel ondersteboven en kon met geen mogelijkheid meer los komen. Zonder hulp zou het dier zeker overleden zijn.

Jan van Gent
Gelukkig blijkt de Jan-van-gent in orde te zijn | Foto: screenshot video BBC

De Jan-van-gent-werd wonderwel op tijd ontdekt, waarna een spectaculaire reddingsactie op touw werd gezet. Uiteindelijk lukte het RSPCA-medewerker Michael Pugh al abseilend van de klif de vogel te bereiken en weer mee naar boven te nemen. Acht uur na de melding was de Jan-van- gent eindelijk gered, mogelijk heeft het dier zo’n 24 uur op zijn kop gehangen aan de lijn. Gelukkig was het dier niet ernstig gewond: naar verwachting zal het volledig herstellen.

Op de website van de BBC is dit filmpje te zien over de reddingsactie.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde