HelloFresh stopt met het gebruiken van Thaise kokosmelk in de maaltijdboxen vanwege apenarbeid. Dit besluit komt na een campagne van dierenrechtenorganisatie PETA, waaruit blijkt dat apen onder barre omstandigheden worden gedwongen tot het oogsten van kokosnoten.

Apenarbeid
Foto: publiek domein

PETA deelde vorig jaar november beelden van opnames op kokosnootplantages in verschillende Thaise provincies waarop te zien is hoe de apen vastgeketend bomen beklimmen om er kokosnoten uit te halen. Volgens PETA worden de dieren uit het wild gehaald of gefokt om hun hele leven vastgebonden kokosnoten te plukken. Het gaat volgens schattingen om zo’n drieduizend makaken, die dagelijks tot wel duizend kokosnoten plukken.

In eerste instantie ondernam HelloFresh geen actie. Het Duitse bedrijf zei van hun leveranciers een ‘schriftelijke garantie’ te hebben gekregen dat zij niet aan apenarbeid deden. Volgens PETA zijn die garanties echter niets waard, omdat Thaise bedrijven en zelfs de overheid de misstanden verdoezelen. Daarom riep de dierenorganisatie hun aanhangers op om HelloFresh op andere gedachten te brengen door een mail te sturen. En dat had effect: het bedrijf ontving bijna honderdduizend berichten en besloot “uit voorzorg” geen kokosmelk uit Thailand meer in te kopen. In de Nederlandse maaltijdboxen zat al geen kokosmelk uit Thailand, maar uit Sri Lanka. HelloFresh zegt:

 

“We tolereren geen enkele vorm van dierenmishandeling in onze toeleveringsketen.”

 

Botbreuken

De dieren worden vaak gebeten door mieren en gestoken door horzels, iets wat sommige apen fataal wordt. Ook lopen ze regelmatig botbreuken op wanneer ze vallen, of met geweld uit bomen getrokken worden. Als de makaken geen kokosnoten plukken, worden ze vastgeketend of zitten ze opgesloten in krappe kooien met metalen roosters. Vaak hebben ze geen voedsel of water. Het vreugdeloze leven zorgt bij veel van deze gevoelige dieren voor psychologische problemen, zegt PETA. De dierenorganisatie trof gillende en ijsberende apen op de boerderijen aan, wat duidelijke tekens van angst zijn. Ook Vincent Nijman, professor antropologie aan de Oxford Brookes University, bevestigt het beeld dat de leefomstandigheden van de dieren erg slecht zijn. Hij onderzocht het welzijn van de bedreigde diersoort.

Niet beschermd

In 2020 kwam al aan het licht dat de Thaise boerderijen gebruik maakten van apenarbeid. Als reactie daarop haalden zo’n 15.000 supermarkten wereldwijd de Thaise merken uit hun schappen, zo ook in Nederland. Maar nu blijkt er niets aan het dierenleed te zijn veranderd. Dat bevestigt Edwin Wiek, die als adviseur voor welzijn in het Thaise parlement werkt. Bovendien zijn de makaken niet wettelijk beschermd, ondanks dat de dieren bedreigd zijn. Wel is het illegaal om de dieren te bezitten als ze uit het wild zijn gehaald, maar in praktijk worden overtreders hier nooit voor vervolgd. Wiek schat dat ongeveer de helft van de makaken die op kokosbedrijven gehouden wordt, als jonge aap uit het wild is gevangen.

Kokosproducten uit schappen vanwege apenmishandeling

Big business

Kokosmelk is een belangrijk exportproduct voor Thailand. In 2021 exporteerde het land 236.323 ton. Europa, China en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste afnemers. Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat de Thaise regering ontkent dat er nog dieren worden ingezet om kokosnoten te plukken. Het Ministerie van Landbouw geeft nu certificaten uit aan aapvrije boeren om zorgen over dierenmishandeling weg te nemen.

‘Opleiden’

Bedreigde makaken worden vaak als baby ontvoerd uit het wild. Tussenhandelaren leggen zware metalen halsbanden om de nek van de apen en gebruiken kettingen en riemen om ze onder controle te houden. Soms worden de hoektanden verwijderd zodat de dieren zich niet kunnen verdedigen. Het proces van de dieren ‘opleiden’ tot kokosplukkers gaat gepaard met intimidatie en mishandeling. Op beelden van PETA is te zien dat trainers de apen sloegen, aan hun nek lieten bungelen en zweepslagen gaven. Na maandenlang fysiek te worden mishandeld, leren de dieren gehoorzaam te zijn.

Boycot

PETA roept op tot een boycot van kokosmelk uit Thailand. Volgens PETA wordt apenarbeid nog altijd gebruikt voor de export:

“Het is onmogelijk om Thaise kokosmelkproducten te gebruiken zonder het risico te lopen medeplichtig te zijn aan dierenmishandeling.”

Landen als Brazilië, Colombia, de Dominicaanse Republiek, India, de Filippijnen, Sri Lanka, de VS (Hawaï) en Vietnam produceren volgens de dierenrechtenorganisatie kokosnoten zonder apenarbeid.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma