Vrijwilligers van de Britse vogelbescherming RSPB waarschuwen dat kleine knaagdieren als muizen om het leven komen door het achteloos wegwerpen van petflesjes. De dieren kruipen in het flesje maar het lukt ze daarna niet meer om eruit te komen, met een vreselijke dood als gevolg.

petflesjes
Veldmuis | Foto: Dieter TD/Wikimedia

In het zuiden van Norfolk vond een vrijwilligers van de RSPB in één op de tien petflesjes een dood knaagdiertje. In totaal had hij 2.174 flesjes uit de natuur opgeruimd en in 230 zat een overleden diertje. Naar schatting komen zo jaarlijks maar liefst 3,2 miljoen muizen en andere kleine knaagdieren om het leven. Dit is tevens een vreselijke dood, want ze komen om van de honger en dorst, vriezen dood in de winter, of sterven in de zomer door oververhitting.

Zoals bekend is het weggooien van plastic flesjes en andere eenmalige gebruiksvoorwerpen van plastic enorm slecht voor dieren en het milieu. Plastic vergaat niet maar valt uiteen in steeds kleinere stukjes (microplastics), om vervolgens terecht te komen in de voedselkringloop. Dat kleine dieren in de petflesjes kruipen en op die manier om het leven komen is tot nu toe nog niet vaak als argument gebruikt tegen de plastic flesjes.

petflesjes
Foto: publiek domein

Statiegeld
Het Verenigd Koninkrijk heeft een plan op tafel liggen om op korte termijn statiegeld te gaan heffen op kleine petflesjes en blikjes, en daarmee zal er mogelijk snel een einde komen aan de achteloos weggeworpen flesjes her en der in de natuur. En daarmee meteen aan de nare dood van heel veel kleine knagertjes.

Bron: Daily Mail ©AnimalsToday.nl Bart van Riel