Momenteel wordt een op de vijf soorten bedreigd met uitsterven: volgens biologen kan dit tegen het einde van de eeuw oplopen tot maar liefst de helft van alle soorten.

uitgestorven
60% van de apen met uitsterven bedreigd| Foto: Stichting AAP

Tijdens het congres ‘Biological Extinction’ dat gehouden wordt in het Vaticaan deze week, uitten wetenschappers hun grote zorgen over het voortbestaan van soorten. Als nu geen drastische maatregelen worden genomen, vrezen ze dat de mate waarin soorten met uitsterven bedreigd worden enorm zal stijgen. Biologen, ecologen en economen praten dan ook over sociale en economische veranderingen die doorgevoerd moeten worden om de biosfeer van de aarde te redden.

Volgens de organisatoren van de conferentie ‘glipt de levende structuur van de wereld ons door de vingers, zonder dat het ons veel lijkt te deren.’

Hoewel de zorgwekkende omstandigheden van bekende dieren als de tijger en neushoorn nog wel eens het nieuws halen, wordt er weinig aandacht gegeven aan andere levensvormen die weggevaagd worden. Toch kunnen deze planten en dieren minstens zo belangrijk zijn, bijvoorbeeld door lucht en water te zuiveren en koolstofdioxide op te nemen.

Bioloog Paul Erhlich van de Californische universiteit Stanford:

“Rijke westerse landen eigenen zich alle hulpbronnen van de planeet toe en vernietigen de ecosystemen in een ongekend tempo. We leggen snelwegen aan dwars door de Serengeti om zeldzame mineralen voor onze mobiele telefoons te delven. We halen alle vis uit de zee, vernietigen koraalriffen en stoten koolstofdioxide uit in de atmosfeer. We hebben een gigantische massa-extinctie in gang gezet. De vraag is: hoe maken we hier een einde aan?”

Daar gaan de deskundigen met elkaar over in gesprek. Om de processen die hebben geleid tot de huidige situatie in kaart te brengen, zijn wetenschappers aanwezig van verschillende disciplines, zoals natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en geesteswetenschappers.

Ehrlich:

“Als je naar de cijfers kijkt is het duidelijk dat, als we de huidige wereldpopulatie op een duurzame manier willen onderhouden, we nog een halve planeet extra nodig hebben. Als iedereen echter onze hulpmiddelen zou verbruiken zoals men dat in de Verenigde Staten doet, wat vele landen ter wereld zouden willen, dan hebben we vier of vijf aardbollen nodig.”

“We vernietigen de leven ondersteunende systemen van onze planeet en hebben de mogelijkheid om dit een halt toe te brengen. Het probleem is dat het gevaar niet zo duidelijk is voor de meeste mensen en daar moeten we iets aan doen.”

Het congres is georganiseerd door het Vaticaan, omdat Paus Franciscus de ecologische problemen ook voor de Katholieke kerk een dringende aangelegenheid vindt.

Bron ©AnimalsToday Angelique Lagarde