Leeuwen en tijgers worden op farms in Afrika en Azië structureel uitgebuit omwille van kwakzalverij. Dat blijkt uit onderzoek door World Animal Protection naar de handel in grote katachtigen voor de productie van traditionele Aziatische medicijnen. De leeuwen en tijgers in deze industrie brengen in elk stadium van hun miserabele leven geld in het laatje en eindigen als pil of drankje.

kwakzalverij
Uitgemergelde jonge tijgers, slachtoffer van kwakzalverij | Foto: World Animal Protection

De vraag naar producten gemaakt van grote katachtigen, zoals tijgerwijn en traditionele Aziatische medicijnen, is onverzadigbaar. Het dierenleed achter deze handel is immens, en dat terwijl deze traditionele medicijnen geen enkele bewezen genezende werking hebben. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat producten van grote katachtigen ook maar enig medisch voordeel bieden.

Industriële kattenfabrieken | Foto: World Animal Protection

Uit het onderzoek van de dierenbeschermingsorganisatie blijkt hoe leeuwen- en tijgerfarms in Zuid-Afrika en Azië de grote katachtigen ‘produceren’ om de vraag naar de producten te beantwoorden. Zo worden honderden tijgers en leeuwen rij aan rij in kleine kooien gehouden, in industriële ‘kattenfabrieken’ in Azië. Het onderzoeksteam bezocht onder meer een tijgerfarm in China, waar de tijgers alleen de minimale zorg kregen om in leven te blijven. De meeste grote katten waren uitgemergeld. Vaak bieden zulke farms ook vermaak met tijgers aan en kunnen bezoekers er zelfs tijgerproducten kopen.

kwakzalverij
Als ze te groot worden om te knuffelen | Foto: World Animal Protection

Leeuwenfarms Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zag de organisatie jankende en gestreste tijgerwelpjes en zelfs een bewegingsloos, misvormd welpje zonder poten als gevolg van het ongecontroleerde doorfokken. De welpjes worden uit het wild bij hun moeders weggehaald of gefokt in leeuwenfarms. Karin Bilo, campagnemanager bij World Animal Protection, legt uit hoe deze dieren vervolgens hun hele leven worden misbruikt:

“De welpjes die op een leeuwenfarm opgroeien, worden direct al gebruikt om toeristen te vermaken. Vrijwilligers – vaak onbewust van het leven dat de dieren tegemoet gaan – verzorgen de welpjes, en toeristen knuffelen ze en maken selfies met de leeuwtjes.”

Het is een wrede industrie:

“Als de dieren te oud, en dus te groot en gevaarlijk zijn om mee te knuffelen, gaan toeristen met de dieren wandelen. Wanneer ze ook daarvoor te groot zijn, worden ze een tijdje onder erbarmelijke omstandigheden in leven gehouden. De mannetjes hebben dan nog een aantal jaar nodig om een volle bos manen te ontwikkelen, waarmee hun waarde stijgt. De leeuwen gaan vervolgens naar game farms waar ze worden doodgeschoten tijdens een kansloze, betaalde jacht – ‘canned hunting’. Hun huid en hoofd worden als trofee meegenomen; de rest van het dier – met name de botten – worden legaal geëxporteerd volgens een uniek quotum dat Zuid-Afrika heeft. De botten worden naar Azië vervoerd en gaan de illegale handel in tijgerbotten in waarna ze in medicijnen worden verwerkt.”

Canned hunting, een makkelijke jachttrofee | Foto: World Animal Protection

Ook wilde leeuwen en tijgers

Naast het immense leed van dieren ín de industrie, lijden ook de populaties wilde leeuwen en tijgers onder de vraag naar hun botten. Leeuwen en tijgers worden ernstig met uitsterven bedreigd door deze kwakzalverij. Bilo waarschuwt reizigers om hier, bewust of onbewust, niet aan bij te dragen:

“Van vrijwilligerswerk met welpjes tot toeristenattracties met grote katten: wees je bewust dat deze dieren uiteindelijk eindigen als jachttrofee en een medicijn dat geen enkel effect heeft.”

kwakzalverij
Tijgerfarm in China | Foto: World Animal Protection

Geloof in kwakzalverij

World Animal Protection deed ook onderzoek naar de beweegredenen en overtuigingen van consumenten van tijgerwijn en traditionele Aziatische medicijnen. Een verbijsterende vier op de vijf Vietnamese consumenten gelooft in de werking van deze producten en bijna twee op de vijf Chinezen heeft wel eens zo’n product gebruikt. Zowel Vietnamese als Chinese consumenten hebben een voorkeur voor medicijnen gemaakt van in het wild gevangen dieren aangezien ze geloven dat deze middelen effectiever zijn dan die van gefokte dieren.Alternatieven

Om deze handel en het daarmee gepaarde dierenleed een halt toe te roepen maakt World Animal Protection reizigers bewust van het leed achter ‘onschuldige’ toeristische attracties met grote katachtigen. Ook pleit de organisatie voor het gebruik van plantaardige, duurzame en vooral werkzame alternatieven – daadwerkelijke medicijnen – die de producten moeten vervangen die worden vervaardigd met botten, tanden, huiden, snorharen en ogen van grote katachtigen.

Foto: World Animal Protection

Bron: