In het Nationaal Park van Nairobi is opnieuw een neushoorn gedood door stropers, ondanks de hogere straffen die sinds deze maand gelden. De laatste jaren steeg het aantal gedode olifanten en neushoorns gestaag. Volgens WildlifeDirect, een non-gouvernementele organisatie, was dit te wijten aan feit dat stropers nauwelijks een strobreed in de weg werd gelegd, zoals bijna geen celstraffen en lage boetes.

Neushoorn, Nationaal Park Nairobi
Neushoorn, Nationaal Park Nairobi | Foto: Ludovic Hirlimann [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
Deze maand kwam daar een eind aan. Boetes werden flink verhoogd en stroperij kan worden bestraft met levenslange opsluiting. Des te schokkender is de recente slachting in het Nationaal Park, niet ver van de hoofdstad Nairobi.

“Het Nationaal Park van Nairobi is één van onze best beschermde gebieden. Voor ons is dit heel schokkend. De hoorns van het dier werden afgehakt. Wij zijn met een onderzoek gestart”, aldus Paul Udoto, woordvoerder voor de Kenya Wildlife Service (KWS).

Dankzij de nieuwe wetgeving kon gisteren een Chinees worden berecht. De man bekende dat hij een slagtand van een olifant van Mozambique naar China wilde smokkelen, via Nairobi. Gelukkig werd de man betrapt en moet nu, omgerekend 175.000 euro boete betalen of hij krijgt een levenslange gevangenisstraf.

Stroperij is een gevaarlijke bezigheid, niet alleen voor de dieren, maar ook voor de bevolking. Jonge mannen in geldnood hopen snel rijk te worden door dieren te stropen. Vaak raken zij gewond of worden zelfs gedood. Helaas lopen ook lokale rangers het gevaar door deze stropers vermoord te worden. Vorig jaar alleen al stierven acht rangers in Kenia.

“Er is onzekerheid voor mensen in deze gebieden. Er lopen mensen rond met vuurwapens en dat beperkt het toeristische potentieel. Ook maakt stroperij het voor criminele ondernemingen heel makkelijk om een uitvalsbasis in Kenia op te zetten”, aldus Paula Kahumbu, directeur van WildlifeDirect.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven

Omroep Piep!