Het Niassa Lion Project, een organisatie die grote carnivoren in Mozambique beschermt, heeft momenteel een wat ongebruikelijke kostganger. Het jonge schubdier Pea is onlangs in beslag genomen, samen met zijn moeder, en wordt momenteel klaargestoomd voor terugkeer in het wild.

schubdier
Schubdier Pea gaat nu nog onder begeleiding aan de wandel | ©Niassa Lion Project

Pea en zijn moeder werden onlangs in beslag genomen bij een handelaar in Nampula, Mozambique, voor ze doorverkocht konden worden. Per vliegtuig werden ze zo snel mogelijk vervoerd naar Niassa, waar ze werden opgevangen door Niassa Lion Project. Deze organisatie houdt zich voornamelijk bezig met het beschermen van carnivoren als luipaarden, gevlekte hyena’s en wilde honden. Het moederschubdier overleed helaas kort na aankomst, maar met de kleine Pea gaat het uitstekend.

Elke avond gaat medewerker Matequenya vier tot vijf uur met hem wandelen in de wildernis, zodat hij op zoek kan naar zijn favoriete voedsel, mieren. Pea is nu nog te jong om zelf op pad te gaan, daarom wordt hij begeleid tot hij voor zichzelf kan zorgen. Het zijn spannende wandelingen, waarbij Pea en zijn oppasser olifanten en leeuwen tegenkomen.

schubdier
Pea aan de wandel met zijn oppasser | ©Niassa Lion Project

Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is het schubdier (pangolin) het meest verhandelde wilde dier. Niet voor niets staat het dier, dat doet denken aan een dinosaurus, dan ook op de IUCN Rode lijst van bedreigde diersoorten. Zowel naar het vlees als de schubben is veel vraag. Er zijn acht soorten schubdieren: vier Aziatische en vier Afrikaanse; allen worden ernstig bedreigd, zowel door stroperij als door verlies van leefgebied. Het is dan ook extra belangrijk dat Pea overleeft.

Ook in Zimbabwe tiert de illegale handel in schubdieren welig. Dat de overheid deze handel zeer streng bestraft werd op 9 oktober duidelijk, toen drie schubdierstropers uit Mozambique een celstraf kregen opgelegd van negen jaar en drie maanden. Het schubdier dat op zes oktober bij de stropers werd aangetroffen was gelukkig nog in leven en is overgedragen aan dierenbeschermingsorganisatie Tikki Hywood Trust in Harare. In slechts vier dagen tijd zijn de stropers gearresteerd en veroordeeld.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde