Een groot oceaangebied rond de Desventuradaseilanden (eilandengroep in de Grote Oceaan behorend bij Chili), is door de Chileense regering uitgeroepen tot grootste zeereservaat van het Amerikaans continent. Het gebied ligt zo’n 850 km uit de kust van Chili en is met een oppervlakte van bijna 300.000 vierkante kilometer net zo groot als Italië.

zeereservaat
Foto credit: alfonsator via Compfight cc

Het reservaat, Nazca-Desventuradas Marine park genaamd, is ontstaan voor de bescherming en instandhouding van het unieke ecosysteem. Doordat het gebied geïsoleerd en ver uit de kust ligt (het duurt minimaal 2 dagen om er per boot te komen), komen er veel endemische soorten voor, zoals de Juan-Fernández pelsrob en de Juan-Fernández horsmarkreel. Bijna driekwart van de soorten die in het gebied voorkomen, is endemisch, wat betekent dat ze nergens anders voorkomen.

Door het gebied een beschermde status te geven, mag er niet meer gevist worden of worden gebruikt voor andere economische belangen. Voorheen werd er voornamelijk op zwaardvis gevist. Deze vangst was dusdanig gering dat de schadelijke invloed van visserij tot nu toe beperkt is gebleven. Uniek aan het gebied is dat het ecosysteem hierdoor nagenoeg volledig intact is. De Chileense Marine zal vanuit een kleine basis toezicht houden op het visverbod.

Door bedreigingen als overbevissing, vervuiling en klimaatverandering wordt het steeds belangrijker om zeereservaten te stichten. Doordat het leven in een reservaat helemaal met rust wordt gelaten, krijgt het de kans om zijn natuurlijke balans te behouden al dan niet terug te vinden. Het doel van de Verenigde Naties (VN) is om in 2020 tien procent van de oceanen als reservaat te bestempelen. Op dit moment is 3 procent van de wateren wereldwijd beschermd.

Naast het Nazca-Desventuradas Marine park zijn er recentelijk ook andere reservaten in het leven geroepen. De Verenigde Staten heeft onlangs twee nieuwe zeereservaten bevestigd. Een gebied van 2.300 vierkante kilometer ten westen van het Michiganmeer en een nagenoeg ongerept gebied van 36 vierkante kilometer. Beide gebieden herbergen oude scheepswrakken (onder andere uit de Eerste Wereldoorlog) waarvan enkelen genoemd worden op het National Register of Historic Places (monumentenlijst van de federale overheid van de Verenigde Staten). Ook Nieuw-Zeeland kondigde begin oktober een formatie aan met een oppervlakte van 620.000 vierkante kilometer. Het reservaat, bestaande uit o.a. de Kermadeceilanden en onderwatervulkanen, ligt op 1.000 km vanuit de noordoostkust van het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland.

Een gebied met een grootte van ruwweg 720.000 vierkante kilometer rondom de Paaseilanden staat nog op de lijst om benoemd te worden. Hierover wordt door de Chileense regering en de Rapa Nui (de inheemse bevolking van Paaseiland) nog onderhandeld.

De Desventuradaseilanden heeft de titel van officieel reservaat reeds binnen. Ondanks wat de naam doet geloven (de Spaanse vertaling is “Eilanden van de ongelukkigen”), kan de eilandengroep zich in dit geval tot een van de ‘gelukkigen’ rekenen.

Bron ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide