Uit een necropsie blijkt dat tenminste een van de twee zeehonden die begin dit jaar dood werden aangetroffen op de oever van het Waltonkanaal (VK) is doodgeschoten. Vermoedelijk zijn de twee zeehonden gedood door hengelaars, die de dieren geen vis gunden.

zeehonden gedood
Gewone zeehond (Phoca vitulina) | Foto: Andreas Trepte/Wikimedia CC 2.5

Begin dit jaar werden de lichamen van twee gewone zeehonden aangetroffen op de oever van het Waltonkanaal, onder Harwich. De dieren waren beide zwanger. De vondst van de zeehonden bij Walton-on-the-Naze zorgde voor veel verontwaardiging, en om de dader(s) te vinden loofde Sea Shepherd UK een beloning van £3,000 (€ 3.339,32).

Door het hart

Om uit te zoeken waardoor ze precies zijn omgekomen is op een van de lichamen een necropsie uitgevoerd. De uitkomst van het onderzoek op een van de zeehonden is vorige week gepubliceerd door Essex Marine Mammal Rescue and Research: het vrouwtje was door het hart geschoten. Het vermoeden bestaat dat de zeehonden doodgeschoten zijn door vissers, omdat zij zich eraan ergerden dat de zeehonden vis aten. Een woordvoerder geeft aan:

“In januari werden twee dode zeehonden gevonden met schotwonden, was de eerste indruk. Nu is bevestigd dat onze vermoedens omtrent de dood van de zeehonden juist waren.”

zeehonden gedood
Foto: ©Yves Adams Vilda Natuurfotografen

Een van de zeehonden is overgebracht naar het Cetacean Strandings Investigation Program (CSIP) in Londen Zoo, om een necropsie op uit te voeren. In het verslag van Rob Deaville van CSIP staat vermeld:

“De volwassen zeehond was in zeer goede voedingstoestand op het moment van haar dood en zwanger van een foetus van twee tot drie maanden oud. Gemeld is dat het dier gestrand was samen met een andere gewone zeehond en hun dood werd volgens verschillende rapporten gekoppeld aan een schietincident.”

De conclusie van het onderzoek is dat de doodsoorzaak een kogel is geweest, met een enkele ingangswond tussen de voorste flippers. De kogel heeft een deel van het hart en de rand van de linkerlong doorboord. Hij is tijdens het onderzoek verwijderd en wordt bewaard. De kogel is nog merendeels intact en voorlopig geïdentificeerd als kaliber .22, op basis van de breedte.

Uitrusten

Uit de ingangswond blijkt dat de zeehond aan het uitrusten was op een zandbank toen ze werd beschoten.

De dode dieren zijn gevonden door Tony Haggis, die al 20 jaar rondvaarten organiseert om de wilde dieren in de omgeving te bekijken:

“Het is zo triest. Ik wacht 12 maanden om de moeders te zien bevallen. We geloven dat er vier dode dieren zijn gezien, maar slechts twee zijn er aangespoeld.”

Tony hoopt dat degene die de dood van de zeehonden op zijn geweten heeft door heeft dat er voorlopig extra goed opgelet zal worden. Hij houdt de dieren vaak in de gaten. Hoewel er momenteel veel zeehondenpups zijn, vermoedt hij dat sommige te vroeg worden geboren en overlijden, doordat mensen de moederdieren storen en stress bezorgen.

“Ik probeer mensen uit te leggen dat ze afstand moeten houden en de zeehonden niet storen. Het is heel belangrijk ze rust te gunnen. Dat heeft te maken met respect.”

De Britse dierenbescherming RSPCA hoopt te kunnen achterhalen wie de zeehonden heeft doodgeschoten.

zeehonden gedood
Zeehonden gedood omdat ze vis eten | Foto: ©Yves Adams Vilda Natuurfotografen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde