Er zijn grote overeenkomsten tussen een aangestoken brand uit 2013 in het Groningse Kiel-Windeweer en de stalbrand van afgelopen weekend, waarbij 100.000 kippen om het leven kwamen. De brand in 2013 was een stukje verderop, ook op 7 juli en ook na een bierfeest in het nabijgelegen Zuidlaarderveen. Toen kwam de politie tot de conclusie dat er sprake was van brandstichting, maar een dader werd niet gepakt.

aangestoken
Kiel-Windeweer, 7 juli 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

 

Ook afgelopen weekend was er in Zuidlaarderveen (Drenthe) een bierfeest, op het hetzelfde terrein van HS Agri en de datum, 7 juli, was gelijk aan de dag van de aangestoken brand in 2013. Dat schrijft RTV Noord, waartegen de politie zegt rekening te houden met brandstichting:

“Dat is één van de scenario’s die we onderzoeken. Ook de link met het schuurfeest houden we in ons achterhoofd.”

Aangestoken?

De brandstichting in 2013 was aan de Nieuwe Compagnie, vrijwel in het verlengde van de Vossenburg (Google Maps), waar dit weekend brand was.  De brand in 2013 leverde forse materiële schade en luchtvervuiling op, nadat 2 loodsen met landbouwmachines, gereedschap, gasflessen en dieselvoorraad ten prooi vielen aan het vuur. De stalbrand van afgelopen weekend vernielde ook twee schuren, maar ditmaal vol met 100.000 kippen. Honderdduizend dieren zijn zondagochtend tussen 6 en 7 uur levend verbrand, mogelijk door brandstichting.

aangestoken
Is de stalbrand van 7 juli 2019 in Kiel-Windeweer aangestoken?  | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

De technische recherche heeft het bedrijfsterrein na de brand afgesloten voor onderzoek. Met behulp van dronebeelden en een buurtonderzoek hoopt de politie meer te weten te komen over de oorzaak van de brand en de eventuele dader, of daders.

Weet jij iets?

Weet je iets over een brandstichting maar wil je anoniem blijven? Bel M (Meld Misdaad Anoniem) op 0800-7000. Je kunt ook de politie bellen op 0900-8844. Mocht je meer weten over de oorzaak die leidde tot de stalbrand van afgelopen weekend, mail dat alsjeblieft ook aan ons: redactie@animalstoday.nl.

  • Lees ook:

100.000 kippen omgekomen bij enorme stalbrand in Kiel-Windeweer

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel