Zondagochtend 7 juli zijn in een pluimveebedrijf aan de Vossenburg in het Groningse Kiel-Windeweer 100.000 kippen omgekomen tijdens een enorme stalbrand. De kippen zaten in twee schuren die tot de grond zijn afgebrand. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

Kiel-Windeweer
Door een enorme stalbrand in het Groningse Kiel-Windeweer zijn 100.000 kippen omgekomen | Foto: 1037

Niet meer te redden

De brand brak uit rond kwart voor 6 op zondagochtend in twee stallen van het pluimveebedrijf in Kiel-Windeweer, Groningen, dat totaal 300.000 mestkippen heeft. Toen de brandweer aankwam op het erf waren de twee stallen al bijna geheel door de vlammen platgelegd. Ze konden niets meer doen om de kippen te redden.

De brandweer besloot zich daarop vooral te richten op het voorkomen van uitbreiding van de brand naar andere gebouwen op het terrein. Een woordvoerder van de brandweer Groningen:

“Het is heel erg sneu voor de eigenaar en verschrikkelijk voor de kippen.”

Onderstaande beelden werden gefilmd door 1037 Against Animal Cruelty en tonen de ravage na de brand:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Oorzaak brand Kiel-Windeweer achterhalen

Bij de brand kwam veel rook vrij, die richting Veendam en Wildervank trok. Omwonenden werden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden. Het vuur was zondagochtend rond half 7 onder controle. De technische recherche van de politie voert een sporen- en buurtonderzoek uit om de oorzaak te achterhalen.

Stijging

Ondanks het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022, een plan om het aantal stalbranden en het aantal slachtoffers bij stalbranden omlaag te brengen, stijgt het aantal stalbranden nog steeds. Eerder dit jaar stuurde minister Schouten nog een brief aan de Tweede Kamer, over de noodzaak om samen te werken om maatregelen uit het plan succesvol door te voeren. Blijkbaar heeft dat nog niet tot resultaten geleid, want met de brand in de megastal in Kiel-Windeweer komt het trieste totaal van omgekomen dieren bij stalbranden in Nederland dit jaar mogelijk op een nieuw record. In 2018 kwamen ruim 122.000 varkens, koeien, kippen en geiten om. In 2019 kwamen er tot nu toe meer dan 117.000 dieren om in meer dan 22 stalbranden, waaronder 16.000 kippen in Renswoude, en 3000 varkens en biggen in Biezenmortel.

Stalbranden eisen in 2018 ruim honderdduizend slachtoffers

Oorzaak vaak onduidelijk

Op dit moment blijven de oorzaken van stalbranden in de meeste gevallen onbekend, omdat er bijvoorbeeld eerst asbest geruimd moet worden en er zo bewijsmateriaal verdwijnt. Waar de oorzaak wel achterhaald wordt, blijkt dat problemen met de elektriciteit, kortsluiting en menselijk handelen de belangrijkste oorzaken zijn.

Bronnen:

@Animals Today Liesbeth Riekwel