Vanaf maandag 1 januari 2018 geldt in China een totaalverbod op de legale ivoorhandel. Het verbod is dit jaar met stappen ingevoerd, beginnend met het stoppen van de productie en handel in bewerkt ivoor op 31 maart. Met het totaalverbod komt een einde aan de grootste legale ivoormarkt ter wereld.

ivoorhandel
Vanaf maandag geen legale ivoorhandel meer in China | Foto: Pixabay

Het besluit van China om de legale ivoorhandel uit te bannen werd een jaar geleden bekendgemaakt en is wereldwijd met gejuich ontvangen. De hoop is dat het land, traditioneel een aanjager van de wereldwijde ivoorhandel, hierdoor meehelpt om de slachting onder olifanten te stoppen, en een voorbeeld zal zijn voor landen als Japan en de Verenigde Staten. Het Verenigd Koninkrijk kondigde eerder dit jaar ook aan om alle handel in ivoor te stoppen, met enkele kleine uitzonderingen.

De enige uitzondering op het verbod vormt Hongkong, dat een eigen bestuur heeft. Maar in de loop van 2018 zal ook daar definitief gestemd gaan worden of alle legale ivoorhandel uitgebannen gaat worden, want het plan ligt wel op tafel, hoewel mogelijk pas vanaf 2021.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Haalbaarheid
Dit goede nieuws is natuurlijk een prachtige afsluiter van 2017, maar er wordt ook gewaarschuwd dat we niet te vroeg moeten juichen. Tot nu toe was het in China toegestaan om jaarlijks 5 ton ivoor legaal te verhandelen. Er is echter ook een grote zwarte markt van illegaal ivoor, en die zal met het verbod vanaf maandag mogelijk alleen maar groter worden. De vraag ligt jaarlijks op zo’n 100 ton, het twintigvoudige van wat legaal verhandeld werd. Ivoor wordt nou eenmaal gezien als een luxe statussymbool, en met een verbod zal de vraag niet zomaar verdwijnen. En daarmee is ook de stroperij voorlopig nog niet uitgebannen.

ivoorhandel
De handel in ivoor moet wereldwijd gestopt worden | Foto: Pixabay

Ook wordt er getwijfeld aan de haalbaarheid van het verbod, omdat het maar de vraag is in hoeverre er door politie en justitie op gehandhaafd gaat worden. En tenslotte wordt gevreesd dat de handel zich gaat verplaatsen naar Japan en de Verenigde Staten. Het is dus zaak om die landen onder druk te zetten het voorbeeld van China te volgen, waar de prijs van ivoor sinds de eerste tekenen van het totaalverbod al daalde met 65 procent. Een paar honderd werkplaatsen waar ivoor verwerkt werd zijn inmiddels gesloten.

Goede voornemens
Het verbieden van de legale ivoorhandel is een mooie en grote stap in de goede richting, maar helaas heeft China nog niet besloten dat hetzelfde geldt voor neushoornhoorn, traditioneel, volledig onterecht, gezien als een geneesmiddel tegen allerlei kwaaltjes, waaronder impotentie. Hoewel China een eigen jaartelling heeft zouden we toch willen vragen of een verbod op neushoornhoorn niet een heel mooi voornemen voor het nieuwe jaar 2018 zou zijn.

ivoorhandel
Ivoor is alleen van echte waarde voor de olifant | Foto: Pixabay

#GNvdD
Met dit laatste Goede Nieuws van de Dag sluiten we 2017 af. De redactie van Animals Today wenst iedereen een goede jaarwisseling, vooral ook alle dieren die na oudejaarsavond gelukkig weer verlost zijn van het geknal. En we hopen van harte komend jaar in deze rubriek heel veel goed nieuws te kunnen melden uit zowel binnen- als buitenland. Dan is het met recht: gelukkig nieuwjaar!

Bronnen: Huffington Post, Quartz, Foreign Policy ©AnimalsToday.nl Bart van Riel