In de P.C. Hooftstraat zijn bij een winkel afgelopen dinsdag 105 jassen schoenen riemen en rokken gemaakt van pythons, krokodillen en anaconda’s in bewaring genomen door de NVWA. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is er concrete informatie dat de herkomst van de kleding illegaal is.

krokodillen
Krokodillenfarm | Photo credit: D-Stanley / Foter.com / CC BY

Leer van beschermde dieren mag alleen verkocht worden als dit afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt, of als het met een bepaalde invoervergunning binnen de Europese Unie is binnengebracht.

Handhavers van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland en inspecteurs van de NVWA kwamen afgelopen dinsdag gezamenlijk in actie. Omdat de eigenaren van de winkel niet kunnen aantonen dat het leer op een legale manier verkregen is zijn de kledingstukken zijn in bewaring genomen.

Het zou gaan om de omstreden winkel Karmaloog die in februari van dit jaar de deuren opende.

Volgens de twee ondernemers, Racho Bajadjan (25) en zijn compagnon Nezir Yozgat (25), is Karmaloog de duurste kledingwinkel van Nederland. Zo worden er zeer ‘exclusieve’ jassen en schoenen van onder andere krokodillen- en slangenleer verkocht waarvan de prijzen kunnen oplopen tot 100.000 euro.

Volgens Bajadjan en Yozgat zijn er genoeg rijken die zich willen hullen in hun jassen, en maakt de afkomst van het leer de klanten niets uit. Tegen het Algemeen Dagblad verklaarden zij destijds:

Exclusiviteit is wat we verkopen. Onze klanten willen geen andere mensen tegenkomen met dezelfde schoenen aan. De jetset, de sjeiks en anderen die zwemmen in het geld, maakt het echt niet uit of ze een paar ton uitgeven voor mooie spullen. De doelgroep heeft onze jassen aan en hoeft dan niets meer uit te leggen, ze worden herkend en met alle egards behandeld. Dit is een visitekaartje.”

https://www.instagram.com/p/BVWa4ZbhEul/?taken-by=karmaloog

En dat visitekaartje vertaalt zich in de prijs: een jas van krokodillenleer kost een ton. Of heb je liever pythonleer? Voor een jas worden al snel 7 krokodillen gedood. En dat mag wat kosten, nietwaar?

In ieder geval wordt tegen de ondernemers proces verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Wet natuurbescherming. Uiteindelijk zal de officier van justitie beslissen welke maatregelen nog meer genomen kunnen worden.

Bron: Parool, AnimalsToday ©AnimalsToday