Vandaag opent ‘Karmaloog’ zijn deuren in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Volgens de twee ondernemers, Racho Bajadjan (25) en zijn compagnon Nezir Yozgat (25), wordt dit de duurste kledingwinkel van Nederland. De heren menen het nodig te vinden om zeer ‘exclusieve’ jassen en schoenen van krokodillen- en slangenleer te gaan verkopen, voor de elite die niets geeft om dierenwelzijn.

P.C. Hooftstraat
Voor een jas worden 7 krokodillen gedood | Foto: publiek domein

Volgens Bajadjan en Yozgat zijn er genoeg rijken die zich willen hullen in hun jassen, en maakt de afkomst van het leer de klanten niets uit. Tegen het Algemeen Dagblad verklaren zij:

“Exclusiviteit is wat we verkopen. Onze klanten willen geen andere mensen tegenkomen met dezelfde schoenen aan. De jetset, de sjeiks en anderen die zwemmen in het geld, maakt het echt niet uit of ze een paar ton uitgeven voor mooie spullen. De doelgroep heeft onze jassen aan en hoeft dan niets meer uit te leggen, ze worden herkend en met alle egards behandeld. Dit is een visitekaartje.”

En dat visitekaartje vertaalt zich in de prijs: een jas van krokodillenleer kost een ton. Of heb je liever pythonleer? Voor een jas worden al snel 7 krokodillen gedood. En dat mag wat kosten, nietwaar?

Kritiek
De twee zouden de hele wereld afreizen op zoek naar de perfecte krokodil. Voor hen telt enkel het geld, niet dat krokodillen op vreselijke wijze afgemaakt worden, zoals in dit artikel te lezen is. Ze gaan er prat op dat oud-voetballers als Mario Balotelli, de vader van Michael Jackson en Memphis Depay en Quincy Promes interesse hebben in hun producten. En van de kritiek, waarvan ze op voorhand al verwachten dat die zal losbarsten, trekken ze zich geen bal aan. Al gaan ze er schijnbaar wel van uit dat die kritiek meer over de prijzen gaat dan over hun bijdrage aan een onvoorstelbare hoeveelheid dierenleed, want daarover geen woord in het AD:

“Mensen mogen ervan vinden wat ze willen. Toegankelijkheid is niet ons doel. Voorzien in de vraag van de rijke mensen van deze wereld is dat wel.”

Yvonne Lemmen van PETA belicht in het AD de schaduwzijde van Karmaloog:

“Wij zijn sowieso tegen elk gebruik van dierlijke materialen, of dat nu bont is of krokodillenleer. Net zoals de nertsen in slechte omstandigheden worden gehouden, zo is het ook op die krokodillenfarms. De dieren zitten in kleine, bedompte hokken. Bovendien worden ze op hardhandige wijze gedood. Dat zal in dit geval niet anders zijn. Wij hebben verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat het slecht gesteld is met het dierenwelzijn op farms waar Hermès zijn krokodillenleer vandaan haalt. En dat is een wereldberoemd modehuis, kun je nagaan.”

Levend gevild
Bekijk hieronder de schokkende video van PETA, waarin te zien is hoe krokodillen levend gevild worden, om te eindigen als handtas van Hermès of Louis Vuitton. En ga vervolgens met een grote boog om Karmaloog heen, als je in de P.C. Hooftstraat bent.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel