Een zwangere olifant is dood gevonden in een palmolieplantage op het Indonesische eiland Sumatra. Volgens de autoriteiten is er sprake van een opzettelijke vergiftiging, al beweren lokale bewoners dat boeren enkele dagen voor de vondst van de dode olifant klaagden dat het dier van hun kunstmest had gegeten.

zwangere olifant
Foto (illustratief): Ipshita Dutta/Wikimedia

Het is onduidelijk of het eten van kunstmest  tot de dood van de zwangere olifant heeft kunnen leiden of dat de boeren het dier met andere middelen opzettelijk vergiftigd hebben. De olifant werd op 22 december gevonden in de omgeving van het afgelegen dorp Seuneubok Bayu in Atjeh, in het uiterste noorden van Sumatra. Sapto Aji Prabowo van het Consevation Center in Atjeh vertelde:

“De 25 jaar oude olifant was ongeveer tien dagen dood toen we haar vonden. Uit de autopsie bleek dat haar spijsverteringsorganen zwart waren, wat volgens de dierenarts duidt op vergiftiging.”

De olifant bleek drachtig te zijn van een 13 maanden oude mannelijke foetus, waarvan ze over minimaal zes maanden  zou bevallen. Olifanten hebben een draagtijd van een kleine twee jaar.

Conflicten
Sumatraanse olifanten worden ernstig bedreigd in hun voortbestaan. De IUCN-status van de dieren is ‘kritiek’. Door het oprukkend aantal palmolieplantages wordt hun leefgebied verwoest, waardoor ze wegtrekken en steeds vaker in door mensen bewoonde gebieden terechtkomen. Dit leidt tot meer en meer mens-dier conflicten. Volgens Sapto Aji Prabowo van het Consevation Center zijn er in Atjeh dit jaar zeker 11 olifanten om deze reden moedwillig om het leven gebracht. Dit gebeurt vaak door boeren omdat ze hun landbouwproducten willen beschermen.

Bron: Al Arabiya ©AnimalsToday.nl Bart van Riel