Eerder dit jaar heeft WNF Australië foto’s gemaakt van het dek van een vissersschip waar tientallen dode haaien lagen opgestapeld. De haaien waren buitgemaakt op het Groot Barrièrerif, waar de dramatische beelden ook zijn gemaakt.

dramatische beelden
Foto: publiek domein

De haaien waren gevangen met behulp van zogenoemde kieuwnetten: dit zijn visnetten in de vorm van lange, rechthoekige panelen met ruitvormige mazen die op minder dan 100 meter diepte worden uitgezet. Zwemt een vis erin, dan raakt hij er met zijn kieuwen, vinnen en stekels in verstrikt. De netten zijn bedoeld om specifieke vissoorten te vangen, zoals Australische toonhaaien, zaaghaaien en olifantvissen.

Bekijk de dramatische beelden hieronder:

Uiterst dodelijk

Deze beelden hebben opnieuw tot oproepen geleid om geen kieuwnetten meer te gebruiken in de visgebieden van het Groot Barrièrerif, een van de beroemdste en belangrijkste natuurgebieden van Australië. Dermot O’Gorman, algemeen directeur van WNF Australië, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de netten, zeker gezien het feit dat het aantal haaien overal ter wereld afneemt:

“Er is niets illegaals aan deze dramatische beelden en dat maakt de situatie alleen maar verontrustender. De foto’s zijn het bewijs dat kieuwnetten meedogenloze moordwapens zijn. Alles wat erin zwemt, verdrinkt. Waaronder veel iconische en bedreigde soorten.”

Bedreigde soorten

Tussen de bloederige haaienlichamen lagen minstens vier zaagvissen, met afgesneden snuit. De zaagvis wordt beschouwd als een van de meest bedreigde haaien- en roggensoorten. Ook hamerhaaien waren slachtoffer geworden. Uit cijfers van het WNF blijkt dat de deze populatie op het Groot Barrièrerif met 83 procent is gedaald ten opzichte van de jaren zestig. Onder meer de grote hamerhaai staat als bedreigde diersoort op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Ook was er een zeeschildpad gevangen.

Er was ook een zeeschildpad gevangen | Foto: publiek domein

Bescherming: verbied kieuwnetten

WNF Australië pleit bij het bestuur van de staat Queensland voor een beschermd gebied van 85.000 vierkante kilometer dat begint ten noorden van Cooktown en dat doorloopt tot aan het noordelijkste puntje van Queensland, bij de Straat Torres. Dankzij de steun die het WNF in de afgelopen drie jaar heeft ontvangen van zijn leden en supporters konden er al drie commerciële kieuwnetvergunningen die op het rif actief waren worden ingetrokken, waarvan twee zeer grootschalige ondernemingen. O’Gorman:

“We roepen de aankomende Australische regering op om een “netvrij noorden” te helpen creëren en een einde te maken aan de gerichte haaienvisserij op het Groot Barrièrerif door de vissers voldoende financiële compensatie te bieden om de laatste drie grootschalige kieuwnetten van het rif te verwijderen.”

Reuzenvangst

Volgens cijfers van het ministerie van Visserij van de regering van Queensland werden in 2018 125.000 haaien gevangen met netten. Daarvan werden er 41.000 teruggegooid en 84.000 verwerkt. De filets van kleine haaien worden onder meer als ‘visstukjes’ verkocht in fish-and-chips-restaurants, maar grotere haaien zijn niet geschikt voor consumptie. Hun vinnen worden meestal afgesneden voor export. De lichamen worden afgedankt.

Haaienvinnen
Haaienvinnen | Foto: chooyutshing/flickr

Reactie van de overheid

Mark Furner, minister van Visserij van Queensland, verklaarde dat de regering de nodige maatregelen neemt om duurzame visserij te stimuleren:

“We hebben al een vangstbeperking ingesteld voor commerciële haaienvangst. Er zijn haaien die duurzaam kunnen worden bevist, met name kleinere, sneller groeiende haaien zoals de zwartpunthaai.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Anne Douqué