De burgemeester van de Russische stad Magas heeft het gebruik van wilde dieren in circussen verboden. In een land als Rusland dat regelmatig negatief in het nieuws is over incidenten met wilde dieren, is dit hoopvol nieuws. Rusland kent een lange en populaire traditie van circussen met wilde dieren.

circussen
Russische burgemeester verbiedt circussen met wilde dieren | Foto: Pixabay

Beslan Tsechoyev, de burgemeester van Magas, over de acts met dieren:

“Circussen zijn de meest wrede vorm van dierexploitatie, waar dieren gehouden worden in abnormale omstandigheden. Geen enkel spektakel dat dieren gebruikt zal toegestaan worden in Magas.”

Hij besloot een groot circusoptreden te annuleren dat gepland stond op 6 mei. De nationale media hebben dit nieuws snel opgepikt omdat het ongebruikelijk is dat dergelijke optredens geweerd worden.

Gevangenen

Optredens met paarden zijn erg populair in de Kaukasus, waardoor de burgemeester voorzichtig een onderscheid maakte tussen acrobatische acts in de natuurlijke habitat van het dier en het trainen van dieren voor het uitvoeren van kunstjes in het circus, waardoor ze, aldus de burgemeester, gevangenen worden gemaakt.

De regeringskrant Rossiyskaya Gazeta meldde dat de gemeente van Magas van plan is een grote campagne te starten om kinderen te leren hoe ze dieren op een humane manier moeten behandelen. De burgemeester staat bekend om zijn zorgen om dierenwelzijn, waardoor hij uit het oog springt in Rusland ten opzichte van andere politici. Zo blokkeerde hij de plannen om een dolfinarium in Magas te bouwen met het argument dat dolfijnen dieren zijn die in vrijheid zouden moeten leven in hun natuurlijke habitat. Als alternatief stelde hij voor een opvangcentrum op te bouwen voor zwerfdieren met een speeltuin zodat kinderen konden zien hoe er voor de dieren wordt gezorgd. Ook liet hij verwarmde kennels voor zwerfdieren in de stad plaatsen en drinkbakken en poeltjes waar ze kunnen verkoelen in de zomer.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer