Tweehonderd honden zijn gered van de hel in de Zuid-Koreaanse vleeshandel. Zes van deze dieren gaan naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze een huisje voor altijd zullen vinden.

Koreaanse vleeshandel
De hondenvleeshandel in Azië is een gruwel, gelukkig worden er geregeld dieren gered door zeer betrokken organisaties | Foto: Humane Society International

De krant Daily Mirror schreef deze maand al meerdere malen over de gruwelijke Koreaanse hondenhandel. Ze belicht vooral een smerige boerderij in de provincie Gangwon, zo’n 150 kilometer ten oosten van Seoul; de hoofdstad van Zuid-Korea.

Cabaretier Ricky Gervais, die zijn bekendheid gebruikt om aandacht te generen voor dierenleed, zei:

“Ik ben blij dat er aandacht is voor deze kwestie. Het voelt misschien alsof Korea heel ver weg is, maar we mogen dierenleed nooit negeren, waar het ook plaatsvindt.”

Ook Downtown Abbey ster en dierenactivist Peter Egan is blij dat er aandacht aan wordt besteed:

“Mensen denken vaak dat het een cultureel probleem is, maar het is niet anders dan wreedheid.”

Peter heeft ook zijn steun toegezegd aan de campagne:

“Ik zal alles doen wat ik kan om te helpen. Tot vorig jaar had ik zelf zeven honden en ik heb nu vijf honden die ook gered zijn en die zullen me niet meer aankijken als ik niets doe voor hun soortgenoten.”

In de vuile opvang werden 200 honden ontdekt, op elkaar gepropt in metalen kooien, gefokt om daarna naar het slachthuis door te gaan. Mede door Humane Society International is de boerderij gesloten en zijn alle dieren opgevangen, inclusief de zes honden waar de krant een plekje voor probeert te vinden. Samen met de organisatie Humane Society International (HSI) is er een reddingsprogramma gelanceerd om nieuwe huisjes te vinden voor de honden, ver weg van die vreselijke boerderij.

Naar schatting worden er zo’n 30 miljoen honden per jaar gedood in Azië. Allemaal voor menselijke consumptie. In Zuid-Korea is hondenvlees het populairst in de zomer. Dan wordt het Bok Nal Festival gehouden; een feest waarbij drie dagen lang hondenvlees gegeten wordt. Het festival vindt elk jaar plaats op de drie warmste dagen van de zomer. Er is vooral enorme vraag naar de peperige hondenvleessoep ‘bosintang’. Vele Koreanen geloven dat deze soep je uithoudingsvermogen verbetert. Gedurende de zomer worden er ruim 2,5 miljoen gefokte honden verkocht en gedood. Er is een klein lichtpuntje: de jongere generatie eet haast geen hond en het aantal huisdiereigenaren tussen de 18 en 30 jaar stijgt.

De zes honden die in dit programma centraal staan zijn: de nog geen jaar oude golden retriever kruising Bridgette, de half jaar oude chihuahua Coco, een vier maanden oude zwart-witte terriër kruising en de vijf maanden oude terriër kruising Rufus. En dan is er nog Sophie, een tweejarige beagle met haar schattige puppy Brent; een kruising tussen een beagle en een corgi.

Na bloedonderzoek en vaccinaties, zullen de zes honden in januari de boerderij verlaten en naar Engeland vliegen. Bij aankomst worden ze opgevangen in Londen door de stichting All Dogs Matter. Deze stichting zal ook het adoptieproces leiden. Zo wordt er bijvoorbeeld met iedere potentiële eigenaar uitgebreid een gesprek gevoerd voordat er überhaupt over ‘adoptie’ wordt gesproken.

Wendy Higgins van HSI:

“Deze geweldige dieren zullen de eerste Zuid-Koreaanse honden zijn die wij naar Engeland brengen. Vorige geredde honden hebben we laten overvliegen naar de Verenigde Staten en Canada, dus dit is ook enorm spannend voor ons. Deze honden leefden op een afschuwelijke plek, maar wij bieden ze hoop op een gelukkige toekomst, een warm mandje en een liefdevolle familie.”

Wil je weten waarom HSI en andere hulporganisaties zich zo inzetten om dieren uit de hondenvleesindustrie te redden? Bekijken dan dit filmpje.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen