Aziatische zwarte beren Binh An en Song Be zijn, samen met zeven andere beren, in juni gered door Animals Asia uit een galberenboerderij in Vietnam. Inmiddels gaat het een stuk beter met ze.

galberenboerderij
Binh An smult van een zoete aardappel |Foto: Animals Asia

Galberen’, zoals Binh An en Song Be worden zo genoemd omdat hun gal op een zeer pijnlijke manier uit hun lichaam werd gehaald, voor gebruik in de traditionele Aziatische geneeskunde. Deze beren leven in kleine kooien, zodat telkens weer eenvoudig gal kan worden afgetapt. Gelukkig zijn er organisaties die deze beren een nieuw thuis geven, waar ze weer beer mogen zijn.

In totaal zijn in juni negen beren meegenomen tijdens de reddingsactie en naar het 11 hectare grote opvangcentrum van Animals Asia gebracht. Binh An en Song Be hebben de tijd in quarantaine doorstaan, medische zorg gekregen en zijn verhuisd naar de grootste ruimte die ze ooit gekend hebben. Daar trokken de nieuwkomers de aandacht van de al gevestigde bewoners, ook allemaal geredde beren. De nerveuze Binh An en Song Be stapten uit de kooi in een wereld van zwembaden, bomen en houten klimtoestellen.

Song Be durfde als eerste de kooi te verlaten, hoewel ze nog niet ver ging. Het voelde voor haar nog een stuk comfortabeler om dicht bij de kooi te blijven, waar gedroogde vruchten lagen die ze lekker kon opeten. Na een paar kleine rondjes in de buurt trok ook Binh An zich snel terug naar de bekendheid van de kooi. De enorme ruimte en open lucht is natuurlijk iets wat ze niet kennen en dat is dan ook enorm spannend voor ze. Maar na een paar weken overwon Binh An zijn vrees voor de buitenlucht en ontdekte hij dat het daarbuiten geen gevaarlijke wereld is. Ook Song Be begon steeds meer te wennen en was volgens Sarah van Herpt, manager van Animals Asia, vooral druk met in het gras zoeken naar lekkere snacks:

“Iedereen die met beren werkt en de verschrikkingen van hun leven heeft gezien, wil het liefst zien dat ze rondhuppelen in een groene omgeving. Maar we mogen niet vergeten dat het verkennen van de wereld een enorm grote stap voor de geredde beren kan zijn. Het kan daarom enige tijd duren voordat ze zich aanpassen aan hun nieuwe, onbekende omgeving. We hebben geduld en laten de beren in hun eigen tempo alles ontdekken.”

Naast het wennen aan de buitenwereld, moeten Binh An en Song Be ook wennen om samen te leven. Op de galberenboerderij werden ze apart van elkaar in een kooi gehouden. Ze konden elkaar wel zien, maar hebben elkaar nog nooit kunnen aanraken. Song Be weet nog niet zo goed wat ze met Binh An aan moet. Toen hij met haar speels wilde worstelen, duwde ze hem weg. Binh An begreep de hint en liet haar met rust; zijn naam betekent in het Vietnamees niet voor niets ‘vrede’.

Sinds 1992 is het houden van beren voor hun gal verboden in Vietnam, maar ondanks het verbod blijven deze vreselijkheden gebeuren. Afgelopen zomer is er een juridische overeenkomst getekend tussen Animals Asia en de Vietnamese regering waarin is vastgelegd dat galberenboerderijen binnen 5 jaar volledig uitgeroeid moeten zijn in Vietnam.

Bron: Animals Asia ©Animals Today Sophie Janssen