Olifant
Foto: iStock Photo

Een 70-jarige olifant is overleden als gevolg van honger en kou, terwijl het op weg was om op te treden in een circus in Vietnam. De olifant, genaamd Ho Nun, kwam uit de centrale hooglanden en werd ingehuurd door het circus Hoang Nam. Het circus was onderweg naar de volgende locatie voor nieuwe voorstellingen.

Een veterinair onderzoek wijst uit dat de olifant als gevolg van ouderdom niet vervoerd had mogen worden in de kleine kooi en voor zo’n lange tijd. Toen het circus aankwam op de nieuwe locatie had het niet alleen koud en slecht weer, maar was er ook een tekort aan voedsel. Olifanten in Vietnam worden geruime tijd bedreigd door storpers die ze doden voor de slagtanden en het haar van de staart. Hiervan worden sieraden gemaakt die worden gekocht door toeristen. Men gelooft dat het haar van de olifant de drager zou geluk brengen. Het doden van een olifant is strafbaar in Vietnam, maar het uithongeren niet. Aan het dode lichaam van een olifant kan nog veel geld worden verdiend.

Circusdirecteur Truong Van Nam verklaarde dat olifant Ho Nun overleed op 20 oktober. Eerder had hij tekenen gezien van traagheid, vermoeidheid, uithongering voor zijn dood. Het grote en zware lichaam van de dode olifant is met een kraan verplaatst. In overeenstemming met de milieuregels en de lokale gewoonten zou het lichaam van de olifant zijn ‘vernietigd’.

In Vietnam gebeuren met regelmaat ongelukken met circusolifanten. Zo werd er op zondag 16 oktober jl. een 11-jarig meisje doodgedrukt toen ze een circusolifant te eten gaf. En ook een 13-jarige jongen werd in april 2010 opgepakt door een circusolifant. Met zijn slurf smeet hij het jongetje tot tweemaal toe hard op de grond tot een paar vrienden van het jongetje aan de staart van de olifant trokken en stenen gooide. De agressieve reacties van circusolifant is het resultaat van lange gevangenschap, ruwe behandeling en een ongeschikte leefomgeving.

Circussen trainen olifanten wereldwijd met behulp van o.a. ‘olifantenhaken’. Deze stokken met een scherpe metalen punt en haak worden in de gevoelige huid van de olifant gezet om te ‘duwen en trekken’. Een wrede en pijnlijke methode om een olifant een kunstje aan te leren. Ook in Nederland wordt de olifantenhaak gebruikt in circussen. De universiteit van Wageningen concludeerde in 2009 dat olifanten onder dwang worden getraind en dat de olifantenhaak permanent gebruikt wordt door een dompteur. Deze training ondergaan de olifanten hun hele leven, al van kleins af aan. In Nederland is er geen wetgeving voor circusdieren.

Wilde Dieren de Tent Uit is een petitie tegen het gebruik van olifantenhaken gestart. Leonie Vestering, directeur van Wilde Dieren de Tent Uit, zal op dinsdag 1-11-11 de petitie aan staatssecretaris Henk Bleker overhandigen. Heeft u al getekend? Klik HIER  Er kan nog tot 31 oktober 23:59 uur getekend worden.

Bron: Wilde Dieren de Tent Uit