Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties zijn bezorgd over de schade die in de bossen wordt aangericht in het broedseizoen. Van half maart tot half juli zijn de bossen immers het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren.

De grote drukte die in natuurgebieden geconstateerd wordt sinds de pandemie heeft bij deze organisaties geleid tot een gezamenlijke actie waarin boswachters bezoekers vragen om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Hun slogan ‘Denk aan de dieren, blijf op de paden’, heeft nog niet mogen baten.
Samen met @Dierbescherming @Natuurmonument en @LandschappenNL roepen we natuurbezoekers op: Denk aan de dieren, blijf op de paden! 👍💚 https://t.co/KjvhneboWO pic.twitter.com/BRHayhaT40
— staatsbosbeheer (@staatsbosbeheer) January 28, 2021
Tegelijkertijd versturen dezelfde organisaties wervende berichten over mooie wandelgebieden. Niet handig toch? En is het op z’n zachts gezegd ook onhandig dat in veel gebieden nu borden en spandoeken hangen met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’?
[Extra] Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur – https://t.co/VbMIWM9gdg pic.twitter.com/3GEbNr80Vi
— Nieuwsblad voor Huizen (@HuizerNieuws) March 9, 2021
Paniek en stress voorkomen
Het is heel begrijpelijk dat mensen er in deze pandemie opuit willen, maar veel bezoekers houden géén rekening met de dieren. Als mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze – onbewust – wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte. Het aantal incidenten met loslopende honden is het afgelopen jaar sterk toegenomen, er werd meer zwerfafval achtergelaten en boswachters zien steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen.
Ontsnapt hert raakt gewond bij achtervolging hond en is afgeschoten, tweede dier is gevangen https://t.co/RNdX8vxQAI
— De Gelderlander (@DeGelderlander) November 14, 2020
En hoewel wilde dieren vaak goed weten waar wandelpaden zich bevinden, houden ze geen rekening met mensen of honden die ze opjagen buiten de paden. In paniek kan een ree zich doodrennen tegen een hek of op een weg. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei.
Middagje rondom de Galberg #leenderbos Jammer dat er zoveel mensen met loslopende honden in het bos zijn; zéker nu het broedtijd is! Wordt daar op gecontroleerd? @daryllann1 @ErikBoswachter pic.twitter.com/AXIZjzO7gO
— Esther van Daal 🦅 (@EsthervanDaal) March 26, 2021
Hoog tijd voor de inzet van meer boa’s, handhavers en/of politie. Daarvoor is echter geld én de wil nodig van provinciebesturen. Want zij hebben niet alleen bevordering van recreatie tot taak, maar ook een wettelijke regierol in de afstemming en coördinatie van het toezicht in natuurgebieden.
Als er niets wordt ondernomen zullen de genoemde natuurorganisaties volgend jaar ongetwijfeld melden dat de fauna sterk is teruggelopen.
Bronnen:
- Prodemos
- Het Drentse Landschap
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg
Strijd mee tegen dierenleed!
Gerelateerde berichten
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Check ons op Instagram
Heb jij gisteren Radar gezien? Waarbij een illegale puppyhandelaar in Almere wordt ontmaskerd door @HouseAnimals_nl? Zeker het kijken waard 👉 https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/nieuw-registratiesysteem-geen-waterdichte-oplossing-tegen-illegale-hondenhandel/
Omroep Flevoland maakte ook een item 👇
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/349325/illegale-puppy-handel-in-almere-dierenorganisaties-willen-snel-actie
De in #Armenië #geredde #leeuw #Ruben is overgebracht naar een #wildreservaat in Zuid-Afrika, waar hij eindelijk een beter leven krijgt. Lees mijn #artikel voor #AnimalsToday @HouseAnimals_nl: #dierenwelzijn #HousOfAnimals
Verkoopster illigale puppies woest door bezoek TV-programma Radar.
#samenvoordieren @HouseAnimals_nl
Social Media