Huisdieren krijgen scherpe saus gevoerd ter vermaak op social media. Naast pijnlijk is het nuttigen van hete sauzen ook zeer schadelijk voor het dier. Dierenartsen waarschuwen voor deze gevaarlijke trend. Ook op YouTube is een trend ontstaan van het plaatsen van video’s met dierenmishandeling.

Tiktok-trend
TikTok-trend: scherpe saus voeren aan honden | Foto: Pixabay

TikTok

De met name bij jongeren geliefde social media app TikTok is sinds enkele weken het onderwerp van gesprek bij dierenartsen wereldwijd. Het publiceren van video´s waarin mensen hun huisdieren aanzetten om scherpe sauzen te consumeren is een wereldwijde trend geworden. Honden krijgen scherp eten gevoerd, zoals stukjes kip gedipt in chilisaus.

Ontstekingen en pancreatitis

David Rodriguez, directeur van het college van dierenartsen in Chili vertelt aan de lokale radio dat scherpe sauzen bij dieren leiden tot ernstige schade. De honden kunnen last krijgen van slokdarmontsteking of maagzweren als gevolg van irritatie van het slijmvlies in het spijsverteringssysteem. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot pancreatitis (alvleesklierontsteking).

Voedselfobie

Doordat de dieren gefopt worden en denken iets lekkers toegeschoven te krijgen, kunnen zij na deze zogenaamde leuke grap een voedselfobie ontwikkelen. Pijn, jeuk en irritatie zorgen voor diarree, braken, uitdroging en tevens een slechte opname van voeding. Het dier lijdt hierdoor niet alleen een ondraaglijke pijn, maar ontwikkelt ook een afkeer van voedsel.

YouTube

Ook op YouTube is een trend met dierenmishandeling ontstaan. Mensen zetten reddingsacties in scène, waarbij ze hun huisdier opzettelijk in gevaar brengen en deze net op tijd redden. In de filmpjes is te zien hoe konijnen en puppy´s als prooi aan slangen worden gevoerd en terwijl de diertjes al stikken, worden ze net voor de dood gered. In andere filmpjes zijn honden vastgebonden aan treinsporen of tussen fietsspaken gestoken. Er is zelfs te zien hoe een kat levend begraven wordt. YouTube is al vele malen bekritiseerd door dierenwelzijnsactivisten en stopt binnenkort met de publicatie van deze video´s. Dierenartsen wereldwijd benadrukken het belang per direct te stoppen met deze gevaarlijke trends.

Peter, dierenarts in de VS:

“Ken je die trend waar je jouw hond stukjes kip met scherpe saus voert om te zien wat zijn reactie zal zijn? Nou, dit jochie kreeg zo´n stukje en toen nog een stukje. Hij kreeg er steeds meer, omdat zijn reactie zo grappig was. Het bleek uiteindelijk zo ontzettend grappig, dat het dier met pancreatitis in het ziekenhuis is terechtgekomen. Stop met trends met huisdieren.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools