Op zaterdag 6 maart werd bij Ede op klaarlichte dag een wolf doodgereden. Deskundigen zijn eensgezind in hun overtuiging: mensen hebben de rust verstoord van de wolvin in haar territorium. Afgelopen weekend riepen meerdere natuurorganisaties dan ook iedereen op rekening te houden met de belangen van dieren. Zij starten een campagne om recreanten te wijzen op het belang van rust in de natuur, zeker nu het broedseizoen van start is gegaan.

natuurorganisaties
Natuurorganisaties: laat wilde dieren met rust! | Foto: Provincie Gelderland

“Met zekerheid is de rust van de wolvin in haar territorium verstoord”, zegt Teo Wams, directeur van Natuurmonumenten. Die verstoring moet volgens hem door mensen veroorzaakt zijn, “aangezien ze van andere diersoorten niets te duchten heeft”.

 

Op de vlucht

Wams:

“Kennelijk voelde het roofdier zich genoodzaakt om op een onveilig tijdstip te vluchten naar een onveilige plek. Een wolvin kent haar territorium op haar duimpje, weet waar de wandelpaden lopen en waar verkeer is. Die plekken mijdt ze. Een wolf die zich op klaarlichte dag bij een provinciale weg bevindt, die moet wel op de vlucht geweest zijn. ”

De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de identiteit van de dode wolvin. Daaruit moet blijken of het gaat om het dier dat al langere tijd op het zuidelijke deel van de Veluwe leeft. Ook wordt onderzocht of het dier drachtig was.

Wildcamera

De laatste tijd betreden mensen steeds vaker rustgebieden, waar geen paden zijn en waar niemand mag komen. Ze worden waargenomen door wildcamera’s die in het gebied hangen. “Afgelopen week zagen we verspreid door het hele rustgebied verzamelaars op zoek naar geweistangen die edelherten afwerpen. We zien hele gezinnen die zwaaiend naar de wildcamera op een dassenburcht staan”, vertelt Wams.

Op de Veluwe zijn grote gebieden aangewezen als rustgebied. Daar lopen geen wandel- of fietspaden. Wild kan hier nog echt wild zijn. Mensen hebben daar niets te zoeken: de toegang is verboden. Helaas zijn er grote aantallen mensen die zich hier niets van aantrekken. Wams:

“Al jaren groeit de frustratie van onze boswachters omdat sommige ‘natuurliefhebbers’ vinden dat zij wél een rustgebied in mogen.”

Kraamperiode

Het broedseizoen staat voor de deur. Dat betekent dat veel vogels de komende tijd op hun nesten zitten, ook op de grond. Gezien de ‘coronadrukte’ maken verschillende natuurorganisaties zich zorgen om de rust. Daarom starten boswachters van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat en LandschappenNL een campagne om natuurbezoekers hierop te wijzen.

https://twitter.com/IetjeMelod/status/1368511591755489280

De kraamperiode van de vogels duurt formeel van 15 maart tot 15 juli, maar op sommige plekken is het nestelen al begonnen. Behalve bij vogels slaat de lentekolder ook toe bij zoogdieren. Zo staat het hele voorjaar in het teken van parende en barende dieren, maar ook van nieuwe en groeiende planten en bloemen.

“Welkom in de kraamkamer”

Om mensen te herinneren aan de geboorte-explosie hangen er vanaf deze week borden en spandoeken met de tekst “Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur”. De toegangsregels zijn duidelijk: blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter. Hou rekening met drukte, die zich concentreert tussen 11 en 15 uur, met name in de weekenden.

En het belangrijkste: Bedenk dat de natuur het leefgebied is van wilde dieren. Die kunnen nergens anders heen…

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Helma van de Vondevoort